Fogyasztóvédők perelik az OTP-t

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület közérdekű keresetet indít az OTP Bank ellen a bank általa tisztességtelennek tartott általános szerződési feltételei miatt.  Álláspontjuk szerint az OTP Bank tisztességtelen általános szerződési feltételt valósít meg, amikor alapos ok nélkül, pusztán üzletpolitikai szempontok alapján teszi saját maga számára lehetővé a szerződés egyoldalú módosítását, amivel súlyos helyzetbe hozza a fogyasztók széles körét. A pénzintézet szerint erről szó sincs, a kifogásolt passzusok egyenesen a hitelintézeti törvényből következnek.

Az egyesület elsősorban fogyasztói panaszokból értesült arról az – egyébként szerinte – általánosnak mondható gyakorlatról, amely szerint egyes hitelintézetek egyoldalúan, a fogyasztók számára kedvezőtlenül módosítják szerződéseiket, illetve az általános szerződési feltételeket. 

Az OTP Bank szerint viszont a pénzintézetek – így társaságuk is – betratják a jogszabályok előrásait. Az egyoldalú szerződésmódosítás a hosszú lejáratú szerződések  kockázatát kezeli, ez a gyakorlat a világon mindenütt elfogadott -  hangsúlyozza a bank. Közleménye  emlékeztet: az Európai Unió tavaly fogadta el a  fogyasztásihitel-direktívát, amely szintén megkérdőjelezhetetlenné  teszi a bankoknak ezt a jogát. 

Magyarországon a hitelintézeti törvény rögzíti: kamatot, díjat, vagy egyéb  szerződési feltételt egyoldalúan módosítani lehet, ha a szerződés  ezt külön pontban a pénzügyi intézmény számára meghatározott  feltételek, illetve körülmények esetére egyértelműen lehetővé teszi.  A jogszabály szövegét megismétlő általános szerződési feltétel  következésképp ab ovo nem lehet tisztességtelen - szögezi le a bank.

Az OFE szerint viszont a hitelintézetek visszaélnek a jogszabályi rendelkezéssel. Olyan - az OFE szerint pusztán szubjektív megítélés alá eső - feltételeket határoznak meg (például a lakossági hitelek kockázati tényezőinek alakulása, a hitelezők forrás-, valamint hitelvezetési költségeinek megváltozása), amelyek üzletpolitikai érdekek alá esnek, a fogyasztói érdekeket azonban sértik. 

Az egyoldalú szerződésmódosítás az OTP szerint viszont lehetőséget biztosít arra, hogy a bankok a szerződési  helyzetet időről időre az aktuális gazdasági helyzethez igazítsák,  ami történhet az ügyfél terhére és javára; változtatás csak és  kizárólag nyomós okkal, a szerződésben meghatározott feltételek  szerint történik.
A megalapozott és transzparens gyakorlat kiterjesztő  alkalmazását célzó bankszövetségi szakmai munkában az OTP Bank  tevékenyen részt vesz - közölte a hitelintézet.

A banki szerződések egyoldalú módosítása júniusban, az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának ülésén is szóba került. Akkor Schiffer Péter, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgató-helyettese elmondta: a felügyelet vizsgálja, hogy milyen feltételek mellett módosíthatják egyoldalúan szerződéses feltételeiket a bankok. A felügyelet nem ért egyet azzal, ha a módosításra túl általános magyarázatot ad a szolgáltató, és azt sem tartja jónak, ha a feltételek egyenlőtlenek - mondta a főigazgató-helyettes.

Földi Tamás, a Magyar Bankszövetség vezető közgazdásza az ülésen elmondta: a bankok a kritikákra megpróbálnak önszabályozással válaszolni. A bankszövetség vállalta, hogy összeállít egy listát arról, minek alapján lehet megváltoztatni a feltételeket. Ha a fogyasztó a módosítást nem fogadja el, biztosítani kell, hogy legyen ideje kiváltani a hitelt vagy elmennie egy másik bankhoz - tette hozzá.

A szerződésmódosításokkal kapcsolatos eljárások során a pénzintézetek kötelezettségvállalással visszaléptek a módosítástól, a kötelezettségvállalást ismertető levelükben azonban egyben a díjemelést is bejelentették az ügyfeleknek, ami a GVH-t aggodalommal tölti el - mondta az ülésen Torjákné Amberger Teréz, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ágazati irodavezető. Az irodavezető úgy vélekedett, hogy a fogyasztók csapdában vergődnek, mert hiába váltják ki a hitelt egy kedvezőbbre, nem lehetnek biztosak abban, hogy a feltételek nem változnak majd meg. A GVH annak érdekében, hogy ez a probléma ne ismétlődhessen meg, kezdeményezte az illetékes minisztériumoknál a hitelintézeti törvény módosítását.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.