Internetcenzúra az olimpián

Az ötkarikás médiaközpontba telepített számítógépekről nem lehet elérni többek között a nemzetközi emberjogi szervezetek, a száműzetésben élő tibetiek vagy a Falunkung (Falon Gong) meditációs mozgalom honlapjait továbbá egyéb Kínát bíráló portálokat. Mindeközben az amerikai elnök öt kínai ellenzéki politikust fogadott a Fehér Házban.

Tiltakoznak a tudósítók az internetcenzúra ellen

- Heves tiltakozás fogadta a Kínában dolgozó külföldi tudósítók részéről, hogy a pekingi olimpia szervezőbizottsága (BOCOG) a korábbi ígéretek ellenére mégsem biztosít szabad internethasználatot az újságírók számára.

- Ez a kontroll ellentmond a BOCOG és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi ígéretének, miszerint a korábbi játékokhoz hasonlóan itt is szabadon dolgozhatunk. Több ezer sajtós érzékeli most azt a cenzúrát, amelyet a helybéli kollégáknak mindennap el kell viselniük - olvasható a tudósítók szervezetének (FCCC) állásfoglalásában . Az FCCC egyszersmind felszólította a szervezőket, hogy függesszék fel a korlátozásokat.

Az ötkarikás médiaközpontba telepített számítógépekről nem lehet elérni többek között a nemzetközi emberjogi szervezetek, a száműzetésben élő tibetiek vagy a Falunkung (Falon Gong) meditációs mozgalom honlapjait továbbá egyéb Kínát bíráló portálokat.

Peking bírálja Washingtont

A pekingi külügyminisztérium élesen bírálta Washingtont amiatt, hogy George Bush amerikai elnök a minap kínai disszidenseket fogadott a Fehér Házban. A keddi washingtoni találkozó nagyon rossz üzenet a Kína-ellenes erőknek - idézte csütörtökön az Új Kína hírügynökség a külügyi szóvivőnek a tárca honlapján megjelent közleményét.

A kínai külügyminisztérium "erőteljes nemtetszésének" adott hangot, és visszautasította, hogy - mint írta - az Egyesült Államok ilyen durván beavatkozott Kína belügyeibe. Felszólította Washingtont, hogy tartsa magát a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáihoz, és ne rontsa le a kínai-amerikai viszonyt. Bush elnök - a kínai emberi jogi helyzet szigorúbb bírálatát szorgalmazó törvényhozók és jogvédők nyomásának engedve - öt kínai ellenzékit fogadott a Fehér Házban, biztosítva őket arról, hogy "elviszi a szabadság üzenetét" Pekingbe, ahol részt vesz a nyári olimpiai játékok jövő heti megnyitóján.

Motozás a Tienanmen téren

- A minden eddiginél szigorúbb biztonsági intézkedések jegyében motozást vezettek be az olimpiának otthont adó Peking híres Tienanmen terén.

Az 1989-es demokratikus mozgalom véres leverésének helyszínére csak ellenőrzés árán lehet bejutni, melynek során a biztonságiak robbanóanyagot, fegyvereket és egyéb veszélyes tárgyakat keresnek. A metrón közlekedőknek ugyancsak átnézik a táskáját, míg a buszokon mintegy hatezer őr figyeli a gyanús személyeket. A megállókban és pályaudvarokon további 30 ezer felvigyázó teljesít szolgálatot, és értesíti szükség esetén a rendőrséget.

A főváros 18 ezer járműből álló buszparkját naponta 13 millióan veszik igénybe, ám az autók részleges kitiltásával ez a szám máris egymillióval megemelkedett. 

 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.