"Gyurcsány a hibás"

"Gyurcsány a hibás" néven csoportot alakít a Fidelitas, ehhez bárki csatlakozhat. A Fidesz ifjúsági szervezetének képviselői csütörtökön a leállított kormányzati negyed projekt Váci úti helyszíne előtt tartottak sajtótájékoztatót.

Egyértelműen kimondhatjuk, hogy a kudarcokért Gyurcsány Ferenc a hibás - jelentette ki Radnóti Ákos, a győri Fidelitas elnöke. Hozzátette: sokakban benne van ez a gondolat, csak nem vállalják fel. Mint mondta, nem véletlen a sajtótájékoztató helyszínének megválasztása, hiszen a kormányzati negyed helyszínén a "nagy semmi" látható. Ez is a kormány egyik pazarlásának eredménye - tette hozzá.

A "Gyurcsány a hibás" néven alakuló csoport matricákat fog osztani az országban, aktivistái azt kérik az emberektől, ragasszák fel oda, ahol úgy gondolják, a miniszterelnök "hathatós tevékenységének" eredménye a kudarc. Arra kérik a matricaragasztókat, fényképezzék is le, hová ragasztottak és küldjék el a gyurcsanyahibas.blog.hu weboldalra.

Kérdő Zsuzsa Fidelitas-tag kiemelte: napról napra világosabbá válik, hogy a kisebbségi kormány a kudarcok kormánya, hiszen - tette hozzá - a kabinet akármibe kezd bele, azt félbehagyja, vagy nem úgy valósul meg, nem olyan határidőre, mint mondták.

A sajtótájékoztató előtt egy rendőr a Fidesz sajtósától megkérdezte, ki a rendezvény szervezője, az esemény várhatóan mettől meddig tart, és a személyi igazolványát is elkérte. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a tájékoztató megkezdése előtt újságíróknak azt mondta, a rendőrség illetékese is megerősítette neki, hogy közterületen vannak, ahol lehet sajtótájékoztatót tartani.

A sajtótájékoztató befejezése után a Fidelitas két tagja egy transzparenst erősített a Ferdinánd hídhoz, amelyen a "Gyurcsány a hibás" felirat szerepel.

Kérdés Draskovicshoz Tiborhoz

Az ellenzéki pártszóvivő a történtek után írásbeli kérdést intézett Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterhez. Az MTI-nek is eljuttatott levélben Szijjártó Péter azt kérdezi, miért érkeztek rendőrök csütörtökön is a Fidesz közterületen tartott sajtótájékoztatójára?

Korábban, június 11-én Budai Gyulát, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatóját, fideszes választókerületi elnököt igazoltatták rendőrök, amikor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. épülete előtt tartott sajtótájékoztatót. A rendőrség előbb "be nem jelentett demonstráció" miatt negyvenezer forintra büntette Budai Gyulát, majd az Országos Rendőrfőkapitányság szerda este elrendelte az ügy felülvizsgálatát és kezdeményezte az eljárás megszüntetését.

Fidesz: rendőri zaklatás politikai megrendelésre

 - Politikai utasításra rendőri zaklatásnak vannak kitéve ellenzéki politikusok - mondta Balog Zoltán fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön Budapesten. A parlament emberi jogi bizottságának elnöke sajtótájékoztatóján két esetet is említett, amelyek véleménye szerint felvetik a politikai megrendelésre történő rendőri zaklatás gyanúját .

Az egyik Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége igazgatójának június 11-ei sajtótájékoztatója, ahol a politikust - aki egyúttal fideszes választókerületi elnök is - igazoltatták a rendőrök, a másik a Fidelitas csütörtöki sajtótájékoztatója, ahol a Fidesz sajtóosztályának munkatársával történt meg ugyanez.

A két eset kapcsán Balog Zoltán és Szijjártó Péter, a Fidesz-frakció szóvivője Draskovics Tibor igazságügy-miniszterhez intézett kérdést, amelyre írásbeli választ várnak.- Ezek az esetek világosan mutatják, hogy a hatalom meg akar félemlíteni mindenkit, aki fel meri emelni a hangját a kormánnyal szemben - fogalmazott írásbeli kérdésében Balog Zoltán. A fideszes politikus sajtótájékoztatóján felidézte azt is, hogy Budai Gyulát június 11-i sajtótájékoztatója kapcsán először gyülekezési joggal való visszaélés miatt 40 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a rendőrség, majd pedig országgyűlési képviselői mentelmi jogára hivatkozva visszavonta a határozatot, holott Budai Gyula nem parlamenti képviselő.

Milyen alapossággal folyik az eljárás, ha a rendőrség még a parlamenti képviselőket sem tudja számon tartani? - vetette fel az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke, aki leszögezte: a sajtótájékoztató nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá. mA fideszes politikus szerint ezek a rendőri lépések a kormányt bíráló ellenzék megfélemlítésére irányulnak, elfogadhatatlanok, és a demokráciával, jogállammal összeegyeztethetetlenek.

Kínos lenne, ha a rendőrség azt közölné, hogy véletlenül jelentek meg az ellenzéki sajtótájékoztatókon, ennél már csak az lenne kínosabb, ha kiderülne, hogy politikai utasításra - jegyezte meg Balog Zoltán, aki tudni szeretné azt is, hogy ki az, aki a háttérből politikai utasításokat ad a rendőrségnek, valamiféle kommunikációs stratégia jegyében.

BRFK: "a rendőr nem utasításra, hanem önállóan tájékozódott"

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az esettel kapcsolatban azt közölte: nem sokkal fél 11 előtt egy arra járó rendőr észlelte, hogy a Ferdinánd hídon több személy transzparensekkel gyülekezik. Hozzátették: a rendőr nem utasításra, hanem önállóan, saját hatáskörében eljárva a helyszínre ment, és tájékozódott arról, hogy milyen rendezvényről van szó, ki a rendezvény szervezője, illetve az várhatóan meddig tart. - Megállapította, hogy a szóban forgó rendezvény közterületen tartott sajtótájékoztató, amely nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá" - szögezte le a rendőrség.

A tájékoztatás szerint rendőri intézkedésre nem került sor. Tudatták: "a BRFK a jövőben sem intézkedik közterületen tartott sajtótájékoztatók esetében, hiszen azok nem tartoznak a gyülekezési törvény hatálya alá, így annak megtartását nem kell bejelenteni a rendőrségen".

Nyakó István: "nyugodtan elindulhatnak és felragaszthatják a kis matricájukat"

Nyakó István, az MSZP szóvivője a távirati irodának eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a Fidelitas láthatóan vonzódik a "színvonaltalan politikai megnyilvánulásokhoz és a vásári megoldásokhoz". A futball EB alatt "totóval akcióztak, ezúttal nyári matrica-mozgalmat hirdettek, és ez után talán vonalkód-gyűjtés következik, vagy Szijjártó Péter portrékat kell majd összegyűjteni zabpelyhes dobozokból" - írta. Hozzátette: ez az újabb depressziókampány is hatástalan marad, ugyanúgy, mint 2006-ban.

 

- A Fidelitas matricás kiscsoportjai nyugodtan elindulhatnak és felragaszthatják a kis matricájukat mindem megújult iskolára, megépült autópálya-szakaszra, rendbe hozott városközpontra, kiépített csatornahálózatra, modernizált egyetemi központra, korszerűsített kórházra, újonnan avatott gyártócsarnokra, amelyek az MSZP vezette kormány közreműködésével valósultak meg az elmúlt években - olvasható a közleményben.

(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.