Lamy nem adja fel

Mélyen csalódottak a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tárgyalásainak kudarca miatt a főszereplők, de nem adják fel - derül ki a keddi, genfi végkifejletre adott reakciókból. - Azt javaslom majd a tagállamoknak, hogy értékeljék ki az eredményt, és készüljenek fel rá, hogy a megfelelő időben újra nekirugaszkodunk a fő partnereinkkel. Abszolút mindent megtettünk, hogy kibékítsük a különböző álláspontokat, és kompromisszumot találjunk - nyilatkozta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Pascal Lamy, a WTO főigazgatója - korábban külkereskedelmi EU-biztos - úgy vélte: a szervezet tagjai most 130 milliárd dollárt hagynak elúszni; ennyit spórolnának meg a védővámokon. Szavai szerint a mintegy harmincfős miniszteri kerekasztal 18 kérdésben megtalálta a közös nevezőt, amikor elcsúszott a tizenkilencedik banánhéjon. Ez a fejlődő országok védzáradék aktiválásával alkalmazható rendkívüli agrárvámtarifájának mértéke volt importdömping vagy az árak esése esetére. Az ellentétek azáltal váltak kibékíthetetlenné, hogy egyes országok az Egyesült Államok vezetésével minél magasabban akarták ennek a mértékét meghatározni, miközben az indiaiak és a kínaiak lefelé húzták azt. Lamy is elismerte ugyanakkor, hogy olyan, szintén fogas kérdésekhez, mint a gyapotvám vagy a földrajzi eredetvédelem, hozzá sem láthattak - pedig az ötnaposra tervezett tárgyalássorozat végül kilenc napig tartott. Így korántsem biztos, hogy pusztán a védzáradékon múlt a WTO-tárgyalássorozat - végső soron pedig a hat és fél éve tartó, de már 2005-ben megbicsaklott dohai forduló - sikere.

Az üzleti bizalmat megingató kudarc feledtetésére az általános vélekedés szerint az amerikai elnökválasztás, majd az Európai Bizottság 2009-es újrajelölésével kapcsolatos helyezkedések miatt kevés az esély a közeljövőben. Lamy úgy vélte, "hadd ülepedjen le először a por, ne tervezzünk túlságosan előre", Susan Schwab amerikai főtárgyaló szerint pedig "nincs itt az ideje összeomlásról beszélni, az amerikai elkötelezettségek továbbra is állnak, s arra várunk, hogy partnereink is hasonlókkal rukkolnak elő".

Az EurActive elemzése a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok irányába visszamutató végkifejletet szemléletesen egy tál spagettihez hasonlítja, amelyben az üzleti világ számára teljesen összekuszáltak a szálak. Katinka Barysch, a londoni Centre for European Reform vezető közgazdásza nem osztja azoknak a nézetét, akik szerint a megállapodás hiánya jobb egy rossz egyezménynél. - Most, hogy a világgazdaság lassul, a protekcionista nyomás számos országban (amúgy is) erősödik. Legalább arra rá kell tudni szorítani a kormányokat, amiben egyetértettek már - fogalmazott.

Lamy szerint 130 milliárd dollár ment veszendőbe
Lamy szerint 130 milliárd dollár ment veszendőbe
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.