Szemétből komposzt

Németországban alapos a szelektív hulladékgyűjtés. A háztartásokban és az utcákban is lelkiismeretesen szortírozzák a szemetet.

Tanulmányutunk egyik állomása a grünstadti biokomposztáló üzem volt, ahol megtudtuk, milyen lépéssorban dolgozzák fel az ideszállított hulladékot.

a) Mérés, regisztrálás, az anyagok átvétele

A beszállított szemét megmérése után feljegyzik az anyagok tömegét és különböző tulajdonságaikat. A felvételi ellenőrzés során megállapítják, hogy alkalmas-e a beszállított zöldhulladék a komposztálásra. A megfelelő anyagokat továbbküldik az üzembe, a többit visszautasítják.

b) Előkészítés

A korszerű komposztálóüzemeknél, miután az anyagot beszállították, megrostálják. Ezek a modern berendezések nagy áteresztőképességűek. Ezt követően őrlik, aprítják és keverik az anyagokat.

c) Intenzív érlelési fázis, utóérlelés

Intenzív érlelés, előérlelés a komposztálás első fázisa, amelynek során a magas hőmérséklet hatására a könnyen lebontható szerves anyagokban elpusztulnak a baktériumok. Ezt követi az utórostálás, amikor az anyagok biológiai stabilitása újból helyreáll.

d) Előkészítés értékesítésre

A termék elválasztása az idegen anyagoktól szitálással történik. A maradék a további komposztálásra szolgál. Fontos, hogy az így kapott anyagot eső ellen védjék.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.