Minarettilalomról szavazhatnak a svájciak

Svájcban megtartható a népszavazás arról, hogy betiltsák-e minaretek építését az ország területén. A kezdeményezést elegendő aláírás támogatja.

A svájci szövetségi kancellária közölte, a benyújtott 114 137 aláírás közül 113 540 hitelesnek bizonyult. A népszavazást főleg a jobboldali konzervatív Svájci Néppárt (SVP) és a vallási ihletésű Szövetségi Demokratikus Unió (EDU) politikusai kezdeményezték. Ezzel - állították - "a svájci társadalom növekvő iszlamizálódását" szeretnék megakadályozni.

A kezdeményezők tagadják a vádat, hogy a minarettilalom a vallásszabadságba ütközne. Érvelésük szerint a mintegy 340 ezer svájci muzulmán hívő minaret nélküli mecsetben is szabadon gyakorolhatja vallását. Ezenkívül a minaretek - állította Jasmin Hutter néppárti képviselő - nem vallási jelképek, hanem politikai hatalmi ambíciót jeleznek. Jelenleg Zürichben és Genfben van egy-egy minaret a helyi mecsetnél. A népszavazás ezekre nem vonatkozna. A Reuters szerint egyik minaretből sem hangzik el imára való felszólítás.

A kezdeményezést még meg kell vitatnia a svájci törvényhozásnak is. A folyamat - állítják szakértők - akár évekig is eltarthat, mire a svájciak szavazhatnak. A népszavazás akkor lehet eredményes, ha igennel szavaz a polgárok többsége és a kantonok többségében is elnyeri a kezdeményezés a támogatást. A svájci kormány már az aláírások gyűjtése idején elutasítóan nyilatkozott. Micheline Calmy-Rey külügyminiszter szerint a minarettilalom veszélyeztetné a biztonságot. Az ország héttagú kormánya nyilatkozatot tett közzé, mely szerint azt tanácsolja a parlamentnek és a választóknak, hogy a javaslat ellen foglaljanak állást.

Egyes szakértők szerint a kezdeményezés a nemzetközi és a svájci jogba ütközik, sőt komoly zavarokat okozhat Svájc és más országok viszonyában. A népszavazást kezdeményezők viszont azt állítják, hogy a svájci alkotmányban előírt "vallások közötti békét" kívánják megóvni. Az akció ellenfelei a vallásszabadság veszélyeztetését látják az ügyben. Eközben Zürich kanton törvényhozása már bejelentette, megvitatja a helyi minaretépítési tilalmat. A swissinfo.ch beszámolója szerint a lépést máris elítélték a középbal és a jobbközép pártok. A kezdeményezés itt is a konzervatív-nacionalista Svájci Néppárthoz köthető, amely már korábban is nemzetközi botrányokat keltett idegenellenes és rasszista fellépéseivel.

A genfi mecset imámja, Youssef Ibram nemrég "sértőnek" és "megalázónak" minősítette a minaretellenes kezdeményezést. Mindazonáltal nem akar nemzetközi vitát provokálni a népszavazási kezdeményezésre válaszul. Szerinte igyekeznek elejét venni a "dániai körülmények" kialakulásának. "Ennek az országnak a fia vagyok. Nem akarom, hogy a muzulmán világban svájci zászlókat égessenek" - hangsúlyozta a genfi imám.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.