Emberi jogi aktivisták demonstráltak Budapesten a kínai jogsértések miatt

Az Amnesty International aktivistái demonstrációt és aláírásgyűjtő akciót szerveztek a fővárosban, hogy még az olimpiai játékok kezdete előtt felhívják a figyelmet a Kínában szerintük zajló emberi jogi jogsértésekre.

Az akció célja, hogy ráirányítsák a közvélemény figyelmét arra, hogy Kína szerintük nem tett eleget azoknak az emberi jogokkal kapcsolatos ígéreteknek, amelyeket azért hangoztatott, hogy megkaphassa az olimpiai játékok szervezési jogát. Arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az olimpiai építkezések miatt Pekingben kényszerkitelepítések zajlanak - mondta Sebály Bernadett, a szervezet magyarországi szóvivője.

Az aláírásgyűjtéssel azt akarják elérni, hogy a kínai hatóságokra gyakorolt nyomás eredményeként engedjenek szabadon egy négy éve bebörtönzött kínai férfit, akit azért zártak be, mert nyíltan tiltakozott házának és éttermének kártérítés nélküli lerombolása ellen. A férfi múlt szombaton szabadult volna, de a hatóság október elsejéig meghosszabbította büntetését. A szervezet szerint ennek az az oka, hogy a férfi ne hallathassa a hangját a játékok alatt.

Sebály Bernadett elmondta: az Amnesty International nemcsak a férfi kiszabadításáért küzd, hanem más fogvatartottakért is, akiket szintén azért börtönöztek be, mert felemelték hangjukat a Kínában zajló jogsértések miatt.

Jiang Yu, a Kínai Külügyminisztérium szóvivője szerint 2007 júniusáig mintegy 6 037 családot mozdítottak el lakhelyéről az olimpiai játékokra való készülődés jegyében 2002 óta. Más, lakhatási joggal foglalkozó szervezet becslései szerint több mint 1,25 millió embert mozdítottak el lakhelyéről Pekingben a város újrafejlesztési projektjének keretében. Ezek közül néhány közvetlenül is összekapcsolható a pekingi olimpiai előkészületek során folytatott építkezési projektekkel. A jelentések szerint sokakat teljes körű eljárási védelem vagy megfelelő jogszolgáltatás, illetve kompenzáció nélkül lakoltattak ki. A lakosokat általában a város külterületére költöztették át, amely a jelentések szerint gyakran alacsony minőségű lakásokat jelent. A ingatlancégek – amelyek gyakran a kilakoltatást végző helyhatóságok tulajdonába tartoznak vagy azokkal hozhatók kapcsolatba – ezután hatalmas profittal értékesíthetik az ingatlanokat az ingatlanfejlesztőknek.

A kényszerkilakoltatás – azaz olyan kilakoltatás, amit megfelelő jogi védelem nélkül hajtanak végre – sértik az emberi jogokat, beleértve a megfelelő lakáshoz való jogot, melyet a Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 11-es cikkelye rögzít, amit Kína is ratifikált.

Kína korábban ígéretet tett arra, hogy változtatni fog az emberi jogok helyzetén, így nyilatkozott az olimpiai szervezőbizottság alelnöke és a pekingi polgármester is - emlékeztetett a szóvivő, hozzátéve: ez az ígéret tárgyalási alapot jelentett a rendezési jog megszerzéséhez és számon kell kérni.

A jogvédők szeretnék elérni, ha az országban töröljék el a halálbüntetést, szüntessék meg a kényszermunkatáborokat és a sajtócenzúrát, valamint hogy bocsássák szabadon a bebörtönzött jogvédőket.

Az akció nemzetközi összefogás része, több országban gyűjtenek aláírásokat, a petíciót pedig eljuttatják a kínai hatóságoknak. A magyar aktivistáknak kora estig 100-150 aláírást sikerült összegyűjteniük az Oktogonnál. A szóvivő szerint a szervezetnek az ehhez hasonló akciókkal már kétezer embert sikerült kiszabadítaniuk.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.