Japán az év végéig kivonul Irakból

Japán az év végéig kivonul Irakból, mivel a katonai misszió rendkívül népszerűtlen a szigetországban - írta keddi számában a Szankei Simbun című japán napilap.

A konzervatív újság, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a kormány és a koalíciós pártok vezetői megállapodtak a Kuvaitban állomásozó légi egység missziójának befejezéséről, amelynek mandátuma eredetileg jövő év júliusában járna le. Isiba Sigeru japán védelmi miniszter mindazonáltal cáfolta a lap értesülését.

A küldetés keretében a japán gépek embereket és árukat szállítanak Kuvaitból Irakba az ENSZ és az Egyesült Államok vezette koalíció számlájára.

2007 novemberben az ellenzéki többségű japán szenátus törvényt szavazott meg a misszió végéről, de a tervezetet végül a kormányerők által uralt alsóház elvetette.

Az ellenzék, amelynek vezető ereje a Japán Demokrata Párt, azt veti Fukuda Jaszuo kormányfő szemére, hogy vakon követi az Egyesült Államok iraki és afganisztáni stratégiáját. Áprilisban egy bíróság, amelyhez egy több mint ezer fős kollektíva nyújtott be keresetet, a missziót Japán pacifista alkotmányával ellentétesnek nevezte. Fukuda előde, Koidzumi Dzsunicsiro, George Bush amerikai elnök szoros szövetségese, a második világháború óta első ízben küldött japán katonákat külföldre: a szigetországi kontingens újjáépítési feladatokban vett részt Irakban.

Koidzumi 2006-ban hazahívta ezt az egységet, de a légi missziót fenntartotta.

 
(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.