Több patikában kevesebb gyógyszer fogy

A kormány sikeresnek ítéli a patikaliberalizációt, illetve a gyógyszerpiac újraszabályozását. A patikusok és a gyártói szövetségek szerint viszont a betegek és a piaci szereplők nagy árat fizettek.

Két év alatt 321 új gyógyszertár nyílt, a patikán kívüli gyógyszerárusítás lehetőségének megteremtésével a lakosság könnyebben férhet a számára szükséges készítményekhez. Vagyis a patikaliberalizáció eredményes volt - mondta hétfőn Budai Bernadett kormányszóvivő, miután a kormány beszámolót hallgatott meg a jogszabály végrehajtásáról. Ezen túlmenően: a gyógyszerkassza egészében idén 22,5 milliárd forintos megtakarítás várható. Az erről szóló kormányzati anyag is elismeri azonban, hogy a gyógyszerpiacon feszültségek vannak. Ezt jelzi, hogy a Magyar Gyógyszerész Kamara több pontos jogszabály-módosító javaslatot nyújtott át a tárcának.

Hankó Zoltán, a kamara alelnöke lapunknak elmondta: a gyógyszertárak jövedelmezősége húsz százalékkal romlott. Egyik évről a másikra 10 százalékkal kevesebb orvosságot váltottak ki. Ennek egyik oka, hogy csökkent a gyógyszerek támogatása, aminek következtében a lakosság 20 százalékos áremeléssel szembesült. Hankó Zoltán szerint a patikaliberalizáció sem siker. Ugyan a gyógyszertárak száma csaknem húsz százalékkal nőtt, de jellemzően nem ott létesültek az új patikák, ahol a lakosságnak azokra a leginkább szüksége lenne. Azaz a legtöbb az amúgy is sűrű patikahálózatú Budapesten és a megyeszékhelyeken nyílt. És főként külföldi tulajdonban lévő patikaláncok terjeszkedtek. Mindezzel megkezdődött a szakmai és nemzeti kézben lévő gyógyszertárak leépülése. Tavaly 600 gyógyszertár - az üzletek 30 százaléka - lett veszteséges.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke, Székely Krisztina szerint a gyógyszerpiac mára felélte tartalékait. Ezért várják a kormány és a gyógyszerpiac szereplőinek tárgyalásait egyre nagyobb várakozással.

Benzin, csoki, patikaszer
Benzin, csoki, patikaszer
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.