Politikai tudáscsomagok leendő profiknak

Szeptembertől, az őszi parlamenti ülésszak kezdetével új tanév kezdődik a politikusképző iskolákban is. Tény, egyik párt sem bízza a véletlenre az utánpótlását.

A rendszerváltás utáni politikai, illetve politikusi képzés a Századvég Alapítvány (elnök Stumpf István, a Fidesz-kormány egykori kancelláriaminisztere) szárnyai alatt indult el, 1990-ben. A cél az volt, hogy a politikától addig magukat távol tartó, de az új rendszerben a közélet iránt érdeklődővé váló emberek elméleti és gyakorlati politikai ismereteket szerezhessenek. Az első időszakban minden parlamenti és parlamenten kívüli erő képviseltette magát a kurzuson, így fordulhatott elő, hogy az MSZP választmányának mostani elnöke, Simon Gábor, vagy a szocialisták budapesti elnöke, Burány Sándor is a Századvég padjait koptatta egykoron. 1996-ban a Századvég iskolája bekerült a hivatalos oktatási rendszerbe, az itt megszerzett másoddiplomát a Budapesti Corvinus Egyetem, az egykori "Közgáz" állítja ki "politikai szakértő" titulussal... A képzőközpontnak egri tanszéke is van.

- A Századvég Politikai Iskolának soha nem volt célja, hogy politikusokat képezzen. Politikai szakértők képzéséről van szó, és bár tény, hogy számos politikus végzett nálunk, elsősorban az önkormányzati szférából, a hallgatóink többsége az újságírói és civil szektorból érkezik - nyilatkozta lapunknak Giró-Szász András, a Századvég Politikai Iskola vezetője, hozzátéve: sem üzleti, sem szervezeti kapcsolatban nincsenek egyetlen politikai párttal sem. Ha politikai alapú diszkriminációt alkalmaznának bármely területen, az az akkreditációjuk elvesztését okozhatná. "Mindig figyeltünk arra, hogy sem az oktatóknál, sem a hallgatók esetében ne legyen szelekció. Téves feltételezés, hogy az iskola működtetése jó üzlet lenne; mivel közhasznú alapítvány vagyunk, nem is ez a célunk" - tette hozzá Giró-Szász András. A Századvég négyszemeszteres kurzusát egyébként - a hirdetmény szerint - elsősorban politikai pártok apparátusában vezető pozíciót betöltő személyeknek és hivatásos politikusoknak ajánlják. Egy évre általában harminc diákot vesznek fel, Budapesten egy félév 130 ezer, Egerben 80 ezer forintba kerül. A Századvég oktatói közt van többek közt Bártfai Béla, a MeH korábbi közigazgatási államtitkára (témája az érdekérvényesítés), Czibere Károly, aki az Orbán-kormány idején a MeH társadalompolitikai főtanácsadója volt, Kiszelly Zoltán politológus, Pusztay András, az MTV műsorigazgatója, Vass László, aki egykoron Pozsgay Imre államminiszteri titkárságát vezette, jelenleg a Budapesti Kommunikációs Főiskola főigazgatója, vagy Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnök Hivatala stratégiai elemző főosztályának vezetője. A névsorban találjuk Török Gábort, a Vision Consulting ügyvezetőjét is. Ő a Századvég mellett a Demos Magyarország hasonló intézményében is vállal oktatói feladatot.

Ami a Demos Magyarország Politikai Iskoláját (Delta PI) illeti, a tanári, illetve előadói kar itt is impozáns: Sárközy Tamás jogászprofesszor, Kéri László politológus, Csepeli György szociológus (volt államtitkár), Debreczeni József közíró, Gál J. Zoltán miniszterelnöki exkabinetfőnök, Szigetvári Viktor, korábbi MSZP-kampányfőnök, Keszthelyi András, a kormányfő politikai főtanácsadója. Bár a két tanintézmény egyike sem vállal politikai közösséget egyik párttal sem, a névsorok azért húznak egy-egy irányba.

Gyurcsány Ferenc könyve (Útközben) például a Demos alapítvány égisze alatt jelent meg, az iskola kht.-jának felügyelőbizottsági elnöke Vitányi Iván, az MSZP szociáldemokrata platform társelnöke.

Az MSZP belső képzési stratégiájában is fontos szerepet játszik a Delta PI. Itt az általuk adott alapszintű képzés egyfajta "kiművelés"; a kétszer féléves (öt-öt hétvége) szeminárium alatt a huszonöt fős csoportok a világgazdaság, világpolitika, választási rendszerek, tudomány- és művelődéspolitika, esélyegyenlőség, tömegkommunikáció témakörökben kaphatnak tudásanyagot.

Az egyéves alapszakasz tandíja félévente kétszázezer forint. Az első félévben legalább 4,5-es tanulmányi eredményt elérő és a tréningmodul követelményeit is teljesítő hallgatóknak 75 százalékos, a legalább 4-es tanulmányi eredményt elérő és a tréningmodult tekintve is eredményes hallgatóknak 50 százalékos tandíjkedvezményt biztosító ösztöndíjat adnak. Az első tanévet legeredményesebben teljesítő hallgatók közül maximum tíz - a politikusi pálya iránt is komolyan érdeklődő - jelentkező nyerhet felvételt a 2009 tavaszán induló "politikai szakértő" képzésre; a többiek egy év után "politikai menedzserek" lesznek.

- Az iskolának van értékirányultsága, de nincs szűrő, amely befolyásolná a hallgatók összetételét. Az bizonyos, hogy egy szélsőjobboldali értékeket valló hallgató kevésbé találja meg a helyét nálunk - fogalmazott Dessewfy Tibor, a Demos Magyarország elnöke. Kérdésünkre hozzátette: a Delta PI nem kifejezetten politikusképző, inkább a közéleti ügyekben részt venni kívánó embereket képez. "Tudáscsomagunk hagyományos kurzusokból és újszerű, kemény tréningekből áll. Ha azt veszem alapul, hogy nálunk végzett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vagy épp Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes kabinetfőnöke is, akkor elmondható, hogy értékes tudást adunk a politikai kör elitjének. A Delta PI nem üzlet, de arra törekszünk, hogy eltartsa magát" - mondta a Demos elnöke.

Ha választás, akkor tanfolyam!

Két éve indította újra politikusképző tanfolyamát a Pécsi Tudományegyetem. A 96 órás kurzus résztvevőinek az egyetem oktatói és neves közéleti személyiségek tartottak előadásokat az önkormányzatok működéséről, a közigazgatási rendszerről, az államháztartásról. A tanfolyam résztvevői július közepén vizsgát tettek, képesítésükről hivatalos papírt kaptak. Az egyetem vezetői szerint a képzés ötletét az adta, hogy a pártokhoz, önkormányzatokhoz kötődő személyek jelentős része autodidakta módon vált politikussá, vannak azonban olyan ismeretek, amelyek megszerzéséhez célszerű a szervezett oktatáson való részvétel. Különösen igaz ez azon helyi vezetőkre, akiknek pozícióját az önkormányzati törvény nem köti végzettséghez. Közülük sokan nem is érettségizettek - mutatott rá Horváth Csaba, az egyetem docense.

 

Kis pártok, kis iskolák

- Három területen, illetve háttérintézményben zajlik a képzés az MDF-ben - mondta lapunknak Almássy Kornél, a párt alelnöke. Az Antall József Alapítványon belül működő politikai akadémia elsősorban a képviselőjelölteket, a politikai karriert építeni kívánó párttagokat és szimpatizánsokat képzi. Az Antall József Szakkollégiumban gimnazistákat, 15-17 éves fiatalokat okítanak a politikatudományra; ez nekik elsősorban a továbbtanulásban segíthet, de a későbbiekben pártkarriert is hozhat. "A harmadik terület az Ifjúsági Demokrata Fórum, amely része az utánpótlás-nevelésnek" - tette hozzá. A Kereszténydemokrata Néppárt szintén pártalapítványára, a Barankovics István Alapítványra támaszkodik a politikusképzésben. Mészáros József kuratóriumi tagtól megtudtuk: a fiatalok felkészítését és képzését az IKSZ (Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség) által működtetett Barankovics Akadémia Alapítvány végzi. John Emese, az SZDSZ képzésért is felelős ügyvivője azt mondta: a liberálisoknál csak közvetlenül a választások előtt van érdemi képzés a jelöltek számára, erre vonatkozóan 2006-ban képzési programot dolgoztak ki. Legközelebb a 2009-es EP és a 2010-es parlamenti választások előtt várható tréning.

- És azt a srácot is ismerem, ott a szélsőjobbon!
- És azt a srácot is ismerem, ott a szélsőjobbon Marabu rajza
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.