Szép nagy újszülött - kisebb hibákkal

A köztudatban az él, hogy minél nagyobb az újszülött, annál egészségesebb lesz. Ám ez csak bizonyos határon belül igaz. Komoly gondot okozhat, ha "túlméretezett" a baba.

Márpedig a fejlettebb államokban ez a tendencia a jellemző. Németországban például húsz év alatt 3500-ról 4000 grammra nőtt az átlagos születési súly, és 50-ről 52 centiméterre a testhossz. A kutatók szerint ennek nem is a jólét a fő oka, illetve legfeljebb csak áttételesen: a nők ugyanis mostanság később szülnek, a magasabb életkorral pedig megnő az ő testsúlyuk is. Márpedig az anyai pluszkilók okozzák zömmel az újszülött testnövekedését. A túlsúly fokozza a terhességi cukorbetegség kockázatát, ami ugyan többnyire átmeneti jelenség, de a magzatra (is) igen károsan hat. Ugyanis nemcsak az anya, de a gyerek vérében is túlságosan magas lesz a vércukorszint, amelynek csökkentése érdekében több inzulin termelődik. Márpedig az inzulin a méhen belüli növekedés egyik legfőbb ingere.

Az óriásbébik méretei megnehezítik a kitolás szakaszát, és a szülészek gyakrabban kényszerülnek császármetszésre. De az anya szülőútjai is gyakrabban megviselődnek, több lesz a méh-, a hüvely- és a gátszakadás, kellemetlen utóhatásokkal, például vizelet- és széklet-viszszatartási zavarokkal is számolni kell. A gyerekek pedig a későbbiekben anyagcsere-betegségekre és igazi elhízásra lesznek hajlamosak.

Mielőtt a szívükhöz kapnának: csak statisztikai öszszefüggésekről volt szó. Megijedni tehát nem kell - de elhízni sem!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.