Előretörnek a hibrid szakmák

Világszerte egyre több olyan pozícióba keresnek majd munkaerőt, amelyben egy ember egymástól egészen különböző, mégis kapcsolatban álló területekért felelős - áll az IBM előrejelzésében. A társadalomban, technológiában és az üzleti életben bekövetkező gyors változások új típusú feladatokat hoznak, amelyek a korábbiaktól eltérő megoldásokat követelnek. Azok a diákok, akik interdiszciplináris tanulmányokat folytatnak, már néhány éven belül óriási előnnyel lépnek a munkaerőpiacra.

Bár az informatikai és természettudományos végzettségűekre - villamosmérnökök, szoftverfejlesztők, adatbázis-kezelők, rendszerbiztonsági szakemberek - továbbra is nagy a kereslet, már rövid távon sem biztos, hogy elegendőnek bizonyul az egyetlen területet lefedő tudás. A legbiztosabb - egyben jól fizető - állások a széles körű ismeretekkel rendelkező, több tudományágban jártas szakembereket várják.

Egyre nagyobb kereslet mutatkozik például az információelemzők iránt, hiszen nap mint nap hatalmas, exponenciálisan növekvő mennyiségű információval kell megbirkóznunk. A speciálisan képzett szakember jól beszél nyelveket, jártas az informatikai rendszertervezésben és a humán tudományokban. Hatékony segítséget nyújt cégének a bejövő információtömeg rendezésében, tárolásában, szűrésében, s szükséges - és csak a szükséges - tartalom előhívásában.

Keresettek lesznek a forgalomelemzők. A forgalmi dugók csökkentése többé nem oldható meg még több út építésével. A szociológiához, urbanizációhoz, statisztikához és informatikához értő forgalomelemző a közlekedők viselkedését modellező programokat készít a várostervezőknek, s együttesen képesek kidolgozni olyan high-tech megoldásokat, amelyek szabályozzák a forgalmat.

A mérnök-antropológus a globalizáció miatt gyökeresen megváltozó világban az élet legkülönfélébb területein kutatja azokat a megoldásokat, amelyek a technológia élvonalát képviselik, ám maximálisan figyelembe veszik az emberi természet igényeit is.

Az éghajlatváltozás, a felmelegedés következményei és a katasztrófaveszély-előrejelzések iránti növekvő igények miatt mind több intézmény foglalkoztat majd az időjárási folyamatokat és hatásaikat modellező meteorológus-informatikus szakértőket. Az IBM elemzése arról is beszámol, hogy a cég nemrégiben modellalapú időjárás-előrejelzésben jártas munkaerőt keresett meteorológusi és informatikai végzettséggel, ám fél éven át nem találtak ilyen szakembert.

Az orvos-informatikus szofisztikált adatbányászati módszereket dolgoz ki, rengeteg eset elemzése alapján segíti a diagnózis és a gyógyítási módszer meghatározását. Emellett - a gyógyszerész-informatikusokkal együttműködve - eredményesen tevékenykedhet a kórokozók és gyógyszerek kölcsönhatásának számítógépes modellezésben, amellyel részben kiváltható a hagyományos kísérletezés, s jelentősen felgyorsítható a gyógyszerfejlesztés.

Meteorológus munka közben. A modellezéshez magas szintű informatikai tudás is kell
Meteorológus munka közben. A modellezéshez magas szintű informatikai tudás is kell
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.