Gyermekparadicsom lesz a józsefvárosi szuterénból?

Éhező és kallódó gyermekeken akar segíteni az Éhező Gyermekekért Alapítvány és a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma. Hétvégenként és a tanítás utáni napokon uzsonnát és tartalmas programokat kínálnak a kóborló gyerekeknek a VIII. kerület Bérkocsis utcában 2008. januártól.

Az Éhező Gyermekekért Alapítvány, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmával karöltve, 7-14 év közötti hátrányos helyzetű gyermekek számára közösségi teret szeretne létrehozni a VIII. kerületben. E célból megvásároltak a Bérkocsis utca 41. szám alatt egy 107 négyzetméteres szuterén helyiséget.

A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma (melynek hagyományai a második világháború előtti szociáldemokrata mozgalomig nyúlnak vissza) 16 éve kezdte újra hazai működését.
Kiállnak a gyermekek szellemi, testi, lelki nevelése mellett és közreműködnek szociális ellátásukban. A szervezet aktívan részt vesz a helyi és az országos közéletben. 2005-ben arra kértek minden jószándékú embert, hogy segítsenek a székelyföldi PAX üdülő felépítésében Algyógyfürdőn. Ugyanebben az évben a gyermekbarát mozgalom nemzetközi táborának résztvevői jelképesen, élőlánccal bontották le a határt Nagyszelmenc és Kisszelmenc között, ahol a szlovák-ukrán határ által kettészakított faluban – nem sokkal később - valóban eltávolították a szögesdrótakadályokat. Először az országban elindították gyermekbarát játszóbuszukat, amely a legkisebb faluba is elvitte a gyermekbarátok üzenetét és a buszon egyszerre 200 gyermek vehetett részt a programokban. 2008-ban azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy felkérték a tévéadókat: vezessenek be „védősávokat”, ami gyakorlatilag annyit jelentett, hogy a kora délelőtti és a délutántól este kilencig terjedő időpontban tévécsatornák nem tűzhettek a műsorukra erőszakos filmeket. 2008. februárban Hanti Vilmos elnök erről a NOL-nak  így nyilatkozott: "Nem akarjuk letagadni az erőszak létét, csak az ok nélküli brutalitástól akarjuk megkímélni a kicsiket" – majd kifejtette: minden tévécsatornára megpróbálnak hatást gyakorolni, de figyelmük középpontjában leginkább a köztévék állnak.


A közösségi térben igazi gyermekparadicsomot akarnak kialakítani, ahol – különösen hétvégenként és tanítási idő után – a gyermekek tartalmasan tölthetik szabadidejüket, valamint az iskolai munkát elősegítő, élményszerű felzárkóztatásban részesülhetnek, önkéntesek segítségével.

A belső tér kialakítására egy építészt kértek föl, aki abban segít nekik, hogy a területet a legpraktikusabb módon használhassák ki. Az alapítvány munkatársai tudatosan döntöttek úgy, hogy a létesítményükben csak egy darab – szigorúan a gyerekek számára fenntartott – számítógépet helyeznek el internet kapcsolattal.

- Mindannyian egyetértettünk abban, hogy nem helyes, ha egy gyerek „0-24” óráig a számítógép előtt ül, és ez az egyetlen szórakozási lehetősége. Ezért nem akartunk kialakítani számítógép-termet sem, helyette sokkal hasznosabbnak tartjuk, ha a majdan kialakításra kerülő 5X3 méteres dobogónkról ifjúsági filmeket vetítünk DVD-ről – mondta a NOL-nak Bóka László kuratóriumi tag.

Egy-egy hétvégén 60 gyermeknek kínálnak majd színes programokat uzsonnával egybekötve. Terveik között szerepel, hogy a fiatalokat megpróbálják a kulturális élet felé orientálni, így a nebulók biztosan számíthatnak majd színház- és mozi látogatásokra és gyakran rajzolhatnak és festhetnek is. A nyitást 2008. karácsonyára tervezik.

A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalom játszóbusza Székesfehérváon, 2005-ben
A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalom játszóbusza Székesfehérváon, 2005-ben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.