Vita a patikaliberalizáció eredményeiről

A patikaliberalizáció beváltotta a hozzá fűzött reményeket, nőtt a gyógyszertárak száma, és jelentősen javult a hozzáférés lehetősége a gyógyszerekhez - közölte a kormányszóvivő budapesti tájékoztatóján az egészségügyi tárca által készített, az elmúlt másfél évről szóló jelentés alapján.
A Fidesz szerint a patikaliberalizációról szóló kormányzati döntés dilettáns, amely figyelmen kívül hagyja az emberek érdekeit.

Budai Bernadett elmondta: a kormány 2006-os döntésének köszönhetően a gyógyszertárak között verseny alakult ki, ami magasabb színvonalú szolgáltatást eredményezett. Hozzátette, hogy a 2007 előtt alapított patikák közül 55 éppen a versenyhelyzet éleződése miatt döntött a nyitvatartási idő meghosszabbítása mellett, és több gyógyszertár például házhoz szállítással bővítette szolgáltatásait.

Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő kitért arra, hogy 50 gyógyszertár bezárt ugyan, de ezek elsősorban a nagyvárosokban működtek, így döntésük az ellátást nem veszélyezteti. Hozzátette azt is: a közforgalmú, fiók- és kézi gyógyszertárak együttes számát tekintve 2006 végéhez képest az idei év első felében több patika működött, mint korábban.

Budai Bernadett hangsúlyozta: főleg a kisebb településeken élők mindennapjait könnyíti meg, hogy a vény nélkül kapható gyógyszereket már nemcsak a patikákban, hanem máshol, például drogériákban és benzinkutaknál is meg lehet vásárolni. Megjegyezte, jelenleg 693 helyen lehet vény nélkül kapható gyógyszereket vásárolni az országban.

A Fidesz szerint a patikaliberalizációról szóló kormányzati döntés dilettáns, az emberek érdekeit figyelmen kívül hagyó intézkedés. "A kormány ismét sikerpropagandát próbál kifejteni egy olyan területen, ahol semmi alapja sincs az öndicséretnek" - fogalmazott közleményében a Fidesz helyettes szóvivője.

Cser-Palkovics András közölte: a kormány a gyógyszerészekkel és a betegekkel áll vitában, a valóság ugyanis az, hogy számos vidéki kis gyógyszertár került a működésképtelenség szélére a kormány egészségügyi ámokfutása miatt. Az új szabályozás miatt idén újabb kis patikákat zárhatnak be, még tovább nehezítve ezzel a vidéken élő emberek helyzetét - írta a politikus.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.