Pokolgépek robbantak Isztambulban

Gyors egymásutánban két pokolgép lépett működésbe egy zsúfolt üzletsoron Isztambul külvárosában vasárnap este. Hétfői hírek szerint tizenhatra emelkedett a halálos áldozatok száma. Nagy valószínűséggel nincs  magyar áldozat.

A CNN Turk televízió első híradásában még gázrobbanásról beszélt. - Biztos, hogy terrortámadás történt - jelentette ki Muammer Güler, a város kormányzója a helyszínen, a metropolisz európai oldalán lévő Güngören városrészben, ahol főleg kétkezi munkások laknak.

Először egy kisebb robbanás történt egy telefonfülkénél, a második, nagy erejű detonáció csak ezután történt. Az első robbanást hallva az utcára tódultak az emberek, ekkor lépett működésbe a második pokolgép, amit kissé távolabb, egy szemeteskonténerben helyeztek el.

A sérültek pontos számát még nem lehet tudni: kezdetben pártucat sebesültről szóltak a híradások, a polgármester azonban ennek többszörösére, száz körülire teszi a sérültek számát.

Az NTV török televízióban sugárzott képeken vértócsában fekvő sebesülteket lehetett látni. Rengeteg mentőautó és tűzoltó érkezett ki a helyszínre. A rendőrség lezárta a környéket. Hamarosan megkezdik a biztonsági kamerák által a merénylet helyszínéről és környékéről készített felvételek kielemzését - mondta el a kormányzó.

A múltban kurd szakadárok, szélsőbaloldali csoportok és iszlamisták egyaránt hajtottak végre merényleteket Isztambulban. A rendőrség szerint a vasárnap esti akció a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) keze nyomát viseli magán - jelentette az NTV.

Tizenhatra emelkedett az isztambuli robbantások halálos áldozatainak a száma
Nagy valószínűséggel nincs  magyar áldozat

 Tizenhatra emelkedett a legfrissebb, hétfő hajnali veszteségmérleg  szerint a vasárnap esti isztambuli kettős robbantásos merénylet  halálos áldozatainak a száma, a magyar Külügyminisztérium  tájékoztatása szerint a robbantásoknak nagy valószínűséggel nincs  magyar áldozata.

A sebesültek száma 154, közülük tizenöten válságos állapotban vannak - közölte a város kormányzójának hivatala.

Csaknem öt éve nem volt ilyen súlyos merénylet Törökországban,  mint az Isztambul európai részén, Güngören városrészben végrehajtott  kettős robbantás. Először egy kisebb pokolgép robbant egy  telefonfülkénél, a második, nagy erejű detonáció ezután történt. Ez  utóbbi szedett áldozatokat az első robbanás hallatán az utcára  tóduló emberek közül.

2003 novemberében öngyilkos merénylők hoztak működésbe egy-egy  pokolgépet az isztambuli brit konzulátusnál és egy brit bank  épületénél, 30 ember életét oltva ki. Öt nappal korábban 27 halálos  áldozatot követelt két isztambuli zsinagógánál elkövetett  robbantásos merénylet.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő és Abdullah Gül elnök is  elítélte a vasárnap esti merényletet. "Egyetlen célt sem lehet  elérni erőszakkal, terrorizmussal, ártatlan emberek megölésével" -  áll az államfő által kiadott közleményben.

Az NTV török televízió jelentése szerint az illetékesek azt  gyanítják, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) áll a merénylet mögött,  mert a szervezet korábban hajtott végre a vasárnap estihez hasonló  akciókat.

Nagy valószínűséggel nincs magyar áldozata a két merényletnek -  közölte hétfő reggel az MTI-vel a magyar külügyi szóvivő. Szelestey  Lajos elmondta, azért használta a nagy valószínűséggel kifejezést,  mert még nem minden áldozatot azonosítottak. A két robbantás  egyébként olyan helyen történt, ahova a magyarok nem járnak. Ettől  függetlenül a magyar konzul felkeresi a helyszínt és tájékozódik a történtekről.

(MTI/CNN)

A vasárnap éjjeli robbantás helyszíne
A vasárnap éjjeli robbantás helyszíne
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.