Katasztrófa fenyeget Romániában

Környezeti katasztrófa fenyeget a máramarosi Borsabányán, ahol az elmúlt napok heves esőzései nyomán összegyűlt víz túlcsordult a helyi Remin bányavállalat Colbul II. derítőjének gátján, majd kis idő múlva azt átszakította. Tragédia egyelőre nem történt, mert a derítőben tárolt zagy jelentős része átfolyt az említett tározó alatti Colbul I. derítőbe, amelynek gátja még állja a rá nehezedő hatalmas nyomást.

Mircea Man, Máramaros megyei tanácselnök elmondta: a Colbul II. derítőnél szombaton kialakult helyzet kritikus. A helyszínen szakemberek próbáltak megoldást találni az alsó derítőbe került nagy mennyiségű víz elvezetésére, hogy azzal is csökkentsék a Colbul I. derítő gátjára nehezedő nyomást. E művelet folyamán jelentős mennyiségű nehézfémekkel szennyezett víz és zagy folyt bele a közeli Csiszlába. A méreg a Visón keresztül kerül majd a Tiszába. A helyzetet vasárnap este súlyosbította, hogy a Borsabányára vezető országutat átszakította az ár, így a bányatelepülést a Colbul I. gátjának esetleges átszakadása esetén sem lehet majd megközelíteni. Vasárnap este a helyszínre indult Varujan Vosganian gazdasági miniszter és Traian Basescu államelnök is. Néhány órával a borsabányai gátszakadás előtt, Sulfina Barbu volt román környezetvédelmi miniszter élesen bírálta utódját, az RMDSZ-es Korodi Attilát, valamint a román kormányt, amiért a verespataki bányaberuházás engedélyezését megengedhetetlenül elnapolta.

Lakott területek veszélyben Kárpátalján

Több száz embert telepítettek ki vasárnap Kárpátalján, mert házaikat veszélyezteti a Tiszán kialakult újabb árhullám. Técső mellett a folyó vízszintje vasárnap reggel elérte az 513 centimétert. A térségben 86 háztáji gazdaság és három lakóház került víz alá, s mivel fennáll további lakott területek víz alá kerülésének a veszélye, óvintézkedésként 318 személyt kitelepítettek otthonaikból. Kárpátalján továbbra is víz alatt van 1258 háztáji gazdaság és 226 lakóház. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.