Újabb spanyol hódítás: Sastre sikere a most sem doppingmentes Touron

Száznyolc kilométerrel a champs-élysées-i befutó előtt itta meg az első korty pezsgőt a Tour de France idei győztese. A harminchárom éves spanyol Carlos Sastre rendkívül megbízható versenyző; tavaly a negyedik, 2006-ban a harmadik helyet szerezte meg a Touron, de mostani sikerére senki sem tippelt volna a rajt előtt. Jellemző, hogy még csapatában, a CSC-ben sem ő vezér, ezt a szerepet a legjobb fiatal versenyző címet elnyert luxemburgi Andy Schleck kapta.

A kimagaslóan legjobb gárda főnöke a korábbi kiváló dán kerékpáros, Bjarne Riis, aki arról is ismert, hogy 1996-ban doppinghasználat miatt kizárták a Tourból. Erre a sorsra jutott az idei versenyben a spanyol Nevado és Baltran, az olasz Ricco - utóbbi kettő szakaszgyőzelmekkel is dicsekedhetett -, továbbá a kazah Fofonov, akinek pozitív eredményét vasárnap este hozták nyilvánosságra...

A szakértők kettős magyarázattal szolgálnak a doppingesetekkel kapcsolatban: egyrészt elismerik, hogy nagyon szigorú ellenőrzési rendszert működtetnek a szervezők, másrészt feltételezik, hogy a csapatok orvosai - elsősorban a spanyolok - sok esetben "tudományosan" megelőzik a verseny laboratóriumait. A 2008-as Tour ambivalens benyomásokat keltett a nézőkben: a sárga trikóért harcolók küzdelme végig kiegyensúlyozott volt, a győzelem csak a huszonegy napos verseny vége felé, az iszonyatosan kemény 17. etap, az Embrun és L'Alpe-d' Huez közötti szakasz után dőlt el, amelyet két, több mint 2000 méteres csúcs teljesítése után Sastre nyert meg. Ugyanakkor fájóan hiányoznak az igazi nagy egyéniségek az indulók közül: az utóbbi évtized menői közül nosztalgiával említik Indurain vagy Armstrong nevét, hogy a még régebbi legendákról ne is beszéljünk. Ki emlékszik a tavalyi győztes nevére? És ami különösen fáj a franciáknak: hosszú évek óta a legcsekélyebb esélye sincs hazai bringásnak a győzelemre. Idén Sastre csapattársainak, a luxemburgi Scleck fivéreknek osztották a sztárok szerepét: Frank egy ideig a sárga trikót is birtokolta, Andy pedig hazavihette a fehér mezt.

Mindez nem befolyásolta a nézők lelkesedését, ők ebben az évben is nagy számban integettek, szurkoltak kedvenceiknek az út szélén. Más a helyzet a támogatókkal. Figyelmeztető jel, hogy Ricco diszkvalifikálása után csapata névadó szponzora, a francia Saunier cég bejelentette: azonnal hatállyal kiszáll a kerékpározás finanszírozásából, és erre készül a Crédit Agricole bank is. A spanyolokat ez természetesen nem zavarja az ünneplésben: a labdarúgók bécsi Eb-győzelme, Nadal párizsi és wimbledoni sikere után megvan az újabb sztár, Carlos Sastre személyében, akiről hamarosan utcát neveznek el szülővárosában, Leganesben.

Egészségére! Carlos Sastre útban a Champs-Élysées felé
Egészségére! Carlos Sastre útban a Champs-Élysées felé
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.