Múzeumbarát látogatók

A muzeális intézmények száma az elmúlt öt-hét évben drasztikusan csökkent, ugyanakkor a múzeumlátogatók száma folyamatosan emelkedik - derül ki a KSH 2000-2007 évre vonatkozó adataiból.

A muzeális intézmények száma a 2000-2007 közötti időszakban 27 százalékkal csökkent Magyarországon; 217 múzeum - ezek közül 57 intézmény 2007-ben - zárta be kapuit az elmúlt években.

Mégis: a nagy kiállítások azt mutatják, évről évre növekszik az emberek érdeklődése a közgyűjteményekben őrzött értékek iránt, s ugyanezt mutatják a statisztikai adatok is. A 2000-2007-es időszakot vizsgálva, a muzeális intézmények számának jelentős csökkenése mellett a megrendezett kiállítások száma csak kismértékben - 3 százalékkal - csökkent, s ez azt jelenti, hogy jelentősen (átlagos 3,4-ről 4,5-re) emelkedett az egy intézmény által évente megrendezett kiállítások száma. Évről évre több a múzeumlátogató is, 2007-ben az összes látogatószám már megközelíti a 11,4 milliót. Nyolc év alatt 15 százalékkal emelkedett a száz lakosra jutó múzeumlátogatások száma.

Az elmúlt években a múzeumok országszerte sokat tettek a múzeumlátogatási kedv növelése érdekében, nem csupán érdekes kiállítások szervezésével, hanem látogatóbarát szolgáltatások (pl. érzékelhető, kipróbálható, oktató múzeumi élmények) bevezetésével. Érdekesség, hogy a Magyar Turizmus Zrt. elmúlt évi "Vendégbarát Múzeum" pályázati felhívására a muzeális intézmények közel 7 százaléka (40 múzeum) vállalta a látogatóbarát szolgáltatások nyilvános, széles közönség által minősített megmérettetését.

A múzeumok fejlődése azért is fontos, mert a Magyar Turizmus Zrt. 2007. évi adatai alapján a Magyarországra érkező külföldiek, illetve a belföldi vendégforgalomban részt vevő turisták 6-7 százaléka kulturális motivációval (pl. múzeumlátogatás) keresi fel a kiválasztott országrészt, költésük a turisztikai bevételek 3-4 százalékát adja. Ennek tükrében különös jelentőséggel bír például az a tény, hogy a világ vezető művészeti szaklapja, az Art Newspaper által összeállított statisztikák alapján a Szépművészeti Múzeumban 2007-ben látható Van Gogh-kiállítás kategóriájában a világ negyedik leglátogatottabb tárlata volt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.