Ságvárira emlékeztek

Ságvári Endre antifasiszta ellenálló, illegális kommunista meggyilkolásának 64. évfordulójára emlékezett a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) vasárnap Budapesten.

A megemlékezésen elmondott beszédében Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója elsősorban azt hangsúlyozta, hogy Ságvári Endre alapvetően nem a kommunistákért, nem a zsidóságért, hanem a magyar nemzet megbecsültségének helyreállításáért harcolt.

Amikor Ságvári Endrét ki akarják zárni a magyar történelemből, akkor minden tisztességes magyar baloldali humanistát zárnak ki. Holott ezt a hazafias baloldali tradíciót nem lehet nem létezőnek tekinteni - tette hozzá. Mint mondta, a politikának sem dolga, hogy átírja a történelmet, illetve, hogy az egyes oldalak lerombolják a másik tradícióit.

A felszólalók között volt Ságvári Endre egykori harcostársa, Szikra Sándor, aki beszámolt az antifasiszta ellenálló életének utolsó négy évéről, és hangsúlyozta: fontos, hogy lelepleződjenek a Ságvári életével kapcsolatos történelemhamisítások.

Az illegális kommunista Ságvári Endrét 1944. július 27-én ölték meg csendőrök egy tűzharc során. Emléktábláit az elmúlt két évben Budapesten többször is megrongálták.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.