"Sváb vagyok, a szátokba szarok"

Minősíthetetlen hangvételű vita folyt a budaörsi önkormányzat képviselő-testületi ülésén arról, hogy betegek-e a melegek. A kérdést egy ellenzéki képviselő vetette fel, aki utóbb a saját svábságára hivatkozva világosan érzékeltette: "amikor engem az átkos rendszerben büdös svábnak neveztek, akkor azt mondtam nekik: igen, büdös sváb vagyok, a falra mászok, onnan a szátokba szarok."

Abban sajnos semmi különös nincs, ha egy politikus – adott esetben önkormányzati képviselő – homofób nézeteket hangoztat, ám az már elég fura, hogy amikor valakit saját álláspontja tarthatatlanságára figyelmeztetnek, egy merész fordulattal a saját svábsága miatt az átkosban elszenvedett sérelmeivel hozakodik elő.

A budaörsi önkormányzat június 26-i képviselő-testületi ülésén készült és a napokban nyilvánosságra került felvétel szerint Kahn János helyi képviselő (Fidesz-KDNP) azt firtatta: „most beteg-e a homoszexuális, vagy nem beteg”. A kérdés apropója az volt, hogy a polgármester által egy nappal korábban tartott közmeghallgatáson egy helyi lakos elfogadhatatlan hangnemben nyilatkozott a melegekről, ezért kivezettették a teremből.

A homoszexuálisokat betegnek tartották a hitleri Németországban, Ceausescu Romániájában és Mao Kínájában – igyekezett felvilágosítással szolgálni egy képviselőtársa, Szabóné Müller Tímea (MSZP), az Országgyűlés emberi jogi bizottságának tagja. Majd hozzátette: a „gyógykezelésre” kitűnő példa egyebek mellett a dachaui haláltábor.

– Én tudatlan vagyok ebben a kérdésben, hogy most beteg-e a homoszexuális, vagy nem beteg a homoszexuális. Ezt kérdésként tettem fel. Erre nem kaptam választ – reagált Kahn.

Frakciótársa, Nagy Tamás igyekezett oldani a feszültséget, és azt hangoztatta: lehetnek időnként kevésbé szerencsés kijelentések, kisebb hibák, de ha ezeket „kellő toleranciával és intelligenciával” kezelik, többre jutnak, mint ha „ilyen határolódjon el, kirekesztősdi és egyéb játékokba” belemennek.

– A gondolatai betegek, és nem azok, akikre rákérdezett – jelentette ki Wittinghoff Tamás (SZDSZ) polgármester, aki tehát a „kisebb hibák” iránt cseppet sem mutatkozott megértőnek. Szerinte ezzel a megnyilvánulással Budaörs „kiírta magát” az európai közösségből, és mindenki szégyellje magát, aki asszisztál hozzá.

Kahn képviselő visszautasította a vádakat, majd egy sajátos példabeszéddel élt.

– Nem hagyom szó nélkül azt, amikor engem az átkos rendszerben - amelynek önök jogutódai - büdös svábnak neveztek. Amikor is én azt mondtam nekik: " igen, büdös sváb vagyok, a falra mászok és onnan a szátokba szarok" – idézte fel egykori emlékeit a Fidesz és a KDNP képviselője. Majd hozzátette: nem is érti, hogy jön ide Auschwitz vagy Dachau (vélhetően úgy, hogy a hitleri Németországban haláltáborokba hurcolták a melegeket is – a szerk.) Végezetül leszögezte, hogy „a homoszexuálisok kérdése az máig vitatott”.

Wittinghoff megismételte, hogy ez beteg gondolat, Szabóné Müller Tímea pedig ismét arra szólította fel a képviselő-testület tagjait, hogy határolódjanak el Kahn Jánostól.

A jobboldalon ezt nem tették meg, hanem – Wittinghoff szerint – „azokat támadják, akik szóvá teszik ezt a méltatlan és felháborító megnyilvánulást”.

Ez is Magyarország, 2008 nyarán…

Kahn János
Kahn János
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.