Tarolt az Antenna Hungária

Még az idén elindul hazánkban a földfelszíni terjesztésű, tehát egyszerű tetőantennával fogható digitális rádió- és televíziós szolgáltatás. A pályázaton mindent vitt az Antenna Hungaria (AH) Zrt.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tegnap hivatalosan is megerősítette lapunk értesülését, hogy mind a tévés, mind a rádiós pályázaton az Antenna Hungária Zrt. nyert. A hatóság által első helyre javasolt cég megbízására az Országgyűlés ad hoc bizottsága is igent mondott. Az NHH 45 napon belül köt szerződést a nyertessel, vagyis már az idén elindulhat a szolgáltatás. A döntést a szerződéskötéstől számított harminc napon belül meg lehet támadni a Fővárosi Ítélőtáblánál, melynek szintén harminc napja van arra, hogy elbírálja az ügyet.

Egymillió olyan háztartás van, ahol sem műholdas, sem pedig kábeltelevíziós szolgáltatást nem vesznek igénybe - mondta a döntést bejelentő sajtótájékoztatóján Pataki Dániel, az NHH elnöke, az új szolgáltatás nekik nyújt jó alternatívát.

Az európai digitális átállás folyamata 2006-ban, Genfben a televíziós és rádiós programcsokrok (multiplexek) szétosztásával kezdődött. Magyarországnak 8 televíziós és 3 rádiós multiplex jutott. Az átállás viharos gyorsasággal folytatódott, s ma már Nyugat-Európában csak Portugáliában és Írországban nincs hasonló szolgáltatás. Magyarország technikailag az élvonalba tartozik majd, mert a nyertes pályázó a modernebb MPEG4-es kódolást alkalmazza majd. Mint azt Rozgonyi Krisztinától, az NHH tanácsadójától megtudtuk, többek között ez billentette az AH javára a mérleget, de a közszolgálati műsorok sugárzására is kedvezőbb ajánlatot adtak. Így az AH 88 509 pontot szerzett az értékelés során a Digital Broadcasting Kft. 83 781 pontjával szemben.

A rádiók esetében a közszolgálati műsorok sugárzására sokkal kedvezőbb ajánlatot adott az AH, annak ellenére, hogy pályázati díjként jóval kevesebbet ígért, mint a Magyar Rádió Zrt, így 90 007 pontot szerzett, míg az MR 85 158 ponttal szorult a második helyre. Mint megtudtuk, mindkét pályázó rengeteg modern extra szolgáltatásra tett ajánlatot - hit- és közéleti műsorokat is belevett a csomagjába.

A földfelszíni és mobiltelevízió hálózatok kiépítése ebben az évben kezdődik meg, és 2011-ben fejeződik be - ekkor a lakosság 94 százalékát érik majd el. További két televíziós multiplexet az analóg adások lekapcsolása után indítanak el. A mobiltévés hálózat kiépítése is elindul idén, s a tervek szerint 2012-re lesz ötvenszázalékos a lefedettség, ám ezt a piaci igények még módosíthatják. A rádiós multiplex idén 38 százalékos lefedettséget ér majd el.

Nagy készülékbeszerzési rohamra az analóg tévésugárzás leállítása előtt, 2011 végén számít az NHH. Jelenleg egy MPEG4-kompatibilis set-top box tízezer forint körül kapható, de vannak olyan (MPEG4 vagy H264) típusmegjelölésű tévékészülékek is, melyek set-top box nélkül is képesek a digitális adások vételére. A törvény szerint a rászorulóknak maximum a mindenkori minimálbér egy százalékát kitevő havi díjért kell majd bérbe adni set-top boxot.

A pályázók ajánlatai:

TV
Antenna Hungária Zrt.: 360 millió Ft + az éves árbevétel 3%-a Digital Broadcasting Kft.: 400 millió Ft + az éves árbevétel 3%-a
Rádió
Antenna Hungária Zrt.: 60 millió Ft + az éves árbevétel 0,5 %-a Magyar Rádió Zrt.: 125 millió Ft + az éves árbevétel 3%-a

A programkínálat

Digitális tévé: m1, m2, Duna TV, Viasat3, Humor1, Hír TV, ATV (kötelezően sugárzandó csatornák); RTL Klub, TV 2 (az ingyenesség tárgyalások függvénye). A még kiadó 8-10 csatorna felvétele a felek megállapodásán múlik. Digitális Rádió: MR1 (Kossuth), MR2 (Petőfi), MR3 (Bartók); Katolikus Rádió, InfoRádió, Klubrádió, Lánchíd Rádió (a szolgáltatás teljes kiépülése után országos adókká válnak).

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.