Az olimpia idején sportcsatorna

Az olimpia közvetítése közszolgálati feladat. A Magyar Televízió ezt teljesíti is, másra szinte nem is marad idő. S bevetik a legmodernebb technikát, aki áldoz rá, tökéletes minőségben nézheti a pekingi történéseket.

Csak pár héttel ezelőtt fejeződött be a labdarúgó Európa-bajnokság, amelynek nézettsége a kereskedelmi csatornákét is elérte, sőt olykor le is hagyta. - Nyertesei voltunk az Eb-nek - mondja Medveczky Balázs, a Magyar Televízió alelnöke. - Reméljük, nyertesei leszünk a nem mindig fair médiaversenynek az olimpia idején is.

Az idei közvetítés azért is erőt próbáló - magyarázza a tévé alelnöke -, mert hatórás időeltolódással kell számolnunk, és most használjuk először a HD- (high definition) technikát.

Az MTV ráígért az RTL Klubra, hogy a futball Eb-t közvetíthesse. Az olimpiáért viszont nem kellett megküzdenie, egyelőre az európai közszolgálati televíziók szervezete (EBU) kezében vannak a jogok, csak a 2014-es téli játékokért szállhatnak majd először versenybe a kontinens kereskedelmi televíziói.

Ötvenfős stáb utazik Pekingbe, ahonnan 560 órányi élő adást ad a televízió. A műsort kinti stúdióban állítják össze, mert így csak egy - illetve, amikor a két adó más-más versenyről tudósít, két - képet kell "hazalőni". A képek továbbítása nagyon drága, körülbelül 150 millió forintot spórolnak meg azzal, hogy nem Budapesten válogatnak közülük. A magyar adás stúdiója a nemzetközi közvetítő központban 176 négyzetmétert foglal majd el. Semmit sem bíztak a véletlenre: májusban és júniusban az MTV területén már berendeztek egy ugyanekkora területet, nehogy Kínában derüljön ki, nem fér el valami.

A 44 helyszínről közvetített események szerkesztési elve, hogy a magyar versenyek mindegyikéről élő adást kapjon a szurkoló. Minden pástra és pályára jut kamera. Nem fordulhat elő, hogy egy magyar eseményről csak rádiós közvetítést kapjunk.

Az MTV is három csatornán - m1, m2, telesport.hu internetes oldal - ad tájékoztatást a játékokról. Az adások magyar idő szerint hajnali 2 óra 45 perckor kezdődnek, és az m1-en este fél hatig, az m2-n este nyolcig tartanak majd. A kora reggeli eseményeket többször megismétli a közszolgálati tévé, és este összefoglalót is adnak majd róla. A telesport.hu úgynevezett video on demand adást nyújt, azaz mindenki kikeresheti magának az őt érdeklő versenyszámot, nem kell egész versenyeket végignézni.

Az augusztus 8-i megnyitót Baló György közvetíti majd, vele együtt összesen 17 riporter járja a versenyhelyszíneket és készíti az eseményekhez kapcsolódó interjúkat.

Bánfi János (szakértő), Török Olivér és Mérei Andrea a futball Eb studiójában
Bánfi János (szakértő), Török Olivér és Mérei Andrea a futball Eb studiójában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.