EU: lehet választani, hol válunk

Első ízben alkalmazhatja az EU a "megerősített együttműködés" intézményét, mégpedig a két tagállamot érintő bontóperek kapcsán - dőlt el pénteken az uniós igazságügyi tanácsban. Magyarország az élcsapatban van, bár a kérdés kevéssé érinti.

Évente 350 ezer olyan pár mondja ki a boldogító igent, amelynek tagjai különböző uniós tagországokból származnak. Ezzel még az EU-nak nemigen akadna dolga, de a frigyek csaknem fele (170 ezer) válással végződik. Márpedig a családjogi szabályozás a huszonhetekben igen eltérő. Van, ahol hamar megadják az "elbocsátó üzenetet", de Írországban például négy év különélést kell dokumentálni a bontóperben. A katolikus elvárásokat még szigorúbban értelmező Máltán pedig egyáltalán nincs válás.

A gyakorlat azt mutatja: miközben sokszor közös gyerekek, értékes vagyontárgyak jelentik a per tétjét, a felek - ügyvédeik segítségével - oda vinnék a pert, ahol kedvezőbb eredményt várnak tőle. Az Európai Bizottság tavalyelőtt tette le az EU igazságügyi tanácsának asztalára azt a rendelettervezetet, amely tisztázná a helyzetet. A válófélben lévő pár a bármelyikük állampolgársága szerinti ország jogrendjét választhatná (akár úgy is, hogy azt külföldön alkalmazzák), illetve egy harmadikét is, ha ahhoz bizonyíthatóan kötődnek, és jellemzően ott élnek. Eredmény a tanácsban azért nem született, mert Svédország minden kompromisszumot ellenzett, arra hivatkozva, hogy nem szolgáltatja ki állampolgárait az övénél kevésbé liberális szabályozásnak. - A váláshoz való jog alapvető a nemek egyenlősége szempontjából. Márpedig Svédországban kizárólag a svéd jogot vagyunk hajlandók alkalmazni. Minden más viszszalépés lenne - közölte Beatrice Ask, a skandináv ország igazságügy-minisztere.

Ellenkező előjellel, de megijedtek a konzervatív írek is. A lisszaboni szerződésről tartott, június 12-i népszavazás előtt érezhetően fékezték a döntéshozatalt, noha a britekkel és a dánokkal együtt felmentésük van az EU igazságügyi döntéseinek végrehajtása alól.

Kilenc tagállam (köztük a magyarokon kívül a franciák, a spanyolok, az olaszok, a szlovének, a románok, a luxemburgiak, a görögök és az osztrákok) pénteken úgy döntött, hogy szűk körben is belevág a végrehajtásba. Ennek az a jelentősége: ez az első alkalom, hogy a huszonhetek alkalmazzák a "megerősített együttműködés" jogintézményét. Felkérték az Európai Bizottságot, hogy dolgozza ki a részleteket, az igazságügyi tanács pedig várhatóan az ősszel tér vissza a kérdésre.

Ránézésre az euróövezet vagy a schengeni határőrizeti térség is ilyen, részleges együttműködési formának tűnik, ezeknél azonban más a jogalap. Szintén néhány ország gyakorlatából, a prümi szerződésből nőtt ki a ma már általános és a szervezett bűnözéssel kapcsolatos online adatcserére kiterjedő uniós együttműködés. "Megerősített együttműködés" olyan területen kezdeményezhető, amelyen még nincs uniós jogalkotás, legalább nyolc tagállamnak kell beindítania, és nyitva kell hagyniuk a többiek számára is a csatlakozás lehetőségét. Úgy tudni, hogy egyelőre a németek, a belgák, a portugálok, a litvánok és a szlovákok fontolgatják ezt a válások szabályozásában. A szintén liberális családjogot alkalmazó hollandok fanyalognak. Egyesek szerint pedig a "megerősített együttműködés" nem teremt jó precedenst, mert megnyitja a lehetőséget a "kétsebességes Európa", azaz gyakorlatilag a tagállamok egységének megbomlása előtt, amire az írországi népszavazás óta amúgy is van kísértés.

- Nincsenek pontos adataink, így nem tudjuk, hogy hány magyar állampolgárt érint a kérdés. De ha csak ötszázat vagy ezret, akkor is érdemes a szabályozással megkönnyíteni a helyzetüket. Mindenesetre a magyarokra nem jellemző a nagyfokú mobilitás, ami előidézi a "vegyes házasságokat" - mondta lapunknak Brüsszelben Fazekas Judit igazságügyi szakállamtitkár. Hozzátette, hogy a szakértői vélemények szerint Magyarországon nem okoz majd gondot az uniós rendelet átvétele.

Az évi 350 ezer vegyes házasság fele válással végződik
Az évi 350 ezer vegyes házasság fele válással végződik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.