Obama Párizsban folytatja az európai körutat

Pénteken a délutáni órákban Berlinből  egyenesen Párizsba utazott Barack Obama amerikai demokrata párti politikus. Megérkezése után Nicolas Sarkozy francia elnök fogadta az Elysée-palotában.

A francia fővárosban az amerikai demokraták leendő elnökjelöltje nem tartott beszédet, programjának egyetlen eseménye a kettejük eszmecseréje volt. Az utána tartott közös sajtótájékoztatón Sarokzy elsősorban a megvitatott nézeteik nagyfokú hasonlóságát hangsúlyozta.

A francia elnök - mint ezután elmondta - "türelmetlenül várja, hogy az amerikai demokrácia megválassza következő elnökét, és hogy azután közös kezdeményezésekkel állhassanak elő". Sarkozy Afganisztánt emelte ki, ahol szerinte nagyobb összefogásra van szükség. Franciaország nemrég megígérte, hogy több katonát küld Afganisztánba. Obama ezt a döntést "bátornak" minősítette.

Az amerikai demokrata politikus is több katonát akar a közép-ázsiai országban. Afganisztáni látogatása alapján legalább két további dandárra van szükség - mondta a tudósítóknak -, és nagyobb elkötelezettséget kért a NATO-szövetségesektől is. "Ez egy olyan háború, amit meg kell nyerni... a világnak el kell végeznie a munkát" - mondta.

Obama Iránnak is üzent Párizsból: felszólította Teheránt, hogy ne várja meg az új amerikai elnököt, hanem gyorsan fogadja el a hat nagyhatalom ajánlatcsomagját, és hagyjon fel az urándúsítással. Az Egyesült Államok és más nyugati országok úgy vélik, hogy az urándúsítás lépés a nukleáris fegyverek megszerzése felé. "Ne várjanak a következő elnökre, mert a nyomás csak növekedni fog" - mondta Obama. A különféle megbeszélt témákról szólva Sarkozy a klímaváltozást, a világszervezetek reformját, a pénzügyi globalizálódást és "sok más" dolgot említett, amelyek ügyében "közösen kell cselekedni".

Obama a sajtótájékoztatón kitért arra a "karikatúraszerű" leegyszerűsítő szemléletre is, ahogy Amerika Európát látja, és viszont. A szenátor kárhoztatta ezt a szemléletmódot, és dicsérte Sarkozyt, aki szerinte "felrobbantja ezeket a sztereotípiákat".

Sarkozy már találkozott Obamával, még 2006-ban Washingtonban, amikor a francia politikus még csak elnökjelölt volt. "Ő a régi haverom... Én vagyok az egyetlen francia, aki ismeri őt" - idézte a francia elnököt a Le Figaro napilap.

A Le Figaro szerint Obama azért nem tartott Párizsban nagygyűlést, mert tudja, hogy otthon ezt megszenvedné a népszerűsége az amerikai választók bizonyos körében, akik neheztelnek Franciaországra, mert az kiállt az iraki invázió ellen.

Obama Németországban végül is kihagyta a ramsteini amerikai légitámaszponton kezelt amerikai katonák meglátogatását, mert a Pentagon nyilatkozatban emlékeztette, hogy a szabályai tiltják a fegyveres erők tagjainak a bevonását a választási kampányba.

A szenátornak szándékában állt kifejezni nagyrabecsülését és háláját az ország szolgálatáért a katonáknak, de nem akarja, hogy a sebesült harcosok meglátogatását kampányeseményként foghassa fel valaki - magyarázta utóbb stábjának egyik tagja.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.