Kapolyi László a Vértesi Erőmű kapujában

Kapolyi László szocialista-szociáldemokrata politikus-vállalkozó cége, a System Consulting képviselőjeként Vas Lászlót választotta be az igazgatóságba a Vértesi Erőmű Zrt. közgyűlése - tudatta tegnap az MTI. Ez része annak az igen hosszúra nyúló eladási folyamatnak, amelyben a tulajdonos, azaz az állami Magyar Villamos Művek (MVM) értékesíteni kívánja az erőművet Kapolyi vállalkozásának.

A főleg központi áramnagykereskedőként ismert MVM tulajdonában álló magyar rendszerirányító, a Mavir tegnap bejelentette: a Mavir és további hét ország rendszerirányítói a régió határain keresztüli áramkereskedelmet koordináló irodát nyitottak Németországban.

Vas László korábban vezérigazgatóként irányította az MVM-tulajdonú erőművet. Most információink szerint Kapolyi energetikai szakértőként kérte fel arra, hogy az adásvétel várható zárásáig - szeptember közepéig - kövesse az ügymenetet, többek között azért, hogy a jelenlegi tulajdonos az adásvétel előtt már ne hajtson végre számára esetleg hátrányos intézkedéseket. Az MVM már májusban nyilvánosságra hozta, hogy hozzájárul az adásvételi "eljáráshoz", azóta pedig - mint megtudtuk - a Kapolyi-cég újabb feltételeket teljesített. Habár a folyamat hosszúnak tűnik, a Vértesi Erőmű esetében cseppet sem meglepő: a nagy állami erőművek közül ez az egyetlen, amelyet az Orbán-kormány óta sikertelenül igyekeznek magánkézbe adni. A kérők között öt éve egyszer már Kapolyi László is megjelent, de akkor visszalépett. Az áramtermelést helyben bányászott szénre alapozó Vértesi Erőmű további működtetése komoly környezetvédelmi költségekkel jár. Ennek évekre vetített több tízmilliárdos támogatására szolgál az áramárba tavaly beépített "szénfillér". Értesülésünk szerint az adásvétel feltételeként a System Consultingnak többek között át kell vállalnia az erőmű hitelei mögött álló, mintegy tízmilliárd forintos állami garanciát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.