A kertek atlétái addig futnak, amíg lehet

A kúszónövények sokféleképpen díszíthetik a kertet, balkont, ablakot és a lakást is. Vannak közöttük gyorsan kapaszkodó egynyáriak, kúszócserjék, és olyanok, amelyeket télen a lakásba kell vinni. Nem árt azonban a falra futtatással az óvatosság, mert a kúszók között vannak olyanok is, amelyek néhány év alatt elporlasztják a vakolatot.

Nem tud zöld ágra vergődni növényével? Kérjen segítséget a szerzőtől!
czaunerp@nepszabadsag.hu vagy www.kertesz.nolblog.hu

Egy gondosan ápolt hagyományos kert hamar zsúfolt, sőt túlzsúfolt lesz. Az aktív díszítőkertészt azonban nem lehet megállítani. Nekik ajánlhatók a függőlegesen is terjedő kúszónövények. Vannak közöttük olyanok, amelyek napi törődést - például a kapaszkodó, hortenzia, vagy a hollandus pipája - igényelnek, mások - így a kínai iszalag, borostyán - "elvannak" magukban. (Igazi csoda a hollandus pipája [Aristolochia], örökzöld kúszó, inkább alácsüngő szobanövény, szív vagy vese alakú levelekkel. Valójában a télikert növénye, de a terasz széltől védett, nem napsütött részén, nyáron jól érzi magát. Virágja nagy örömet jelent a különlegességek kedvelőinek. Lecsüngő virágja pipát formáz, amely egy kiszélesedő tányérban végződik, innen az elnevezése.)

Kerítések, épületek fala, kiszáradt öreg fák, villanypóznák, pergolák, alkalmi építmények és még sorolhatnánk - a kertben, a falak mentén számtalan, a kúszónövények számára futóhelynek alkalmas felület van. A növény kiválasztása előtt el kell dönteni, milyen célt szolgál a növényfuttatás, díszítés, árnyékolás, takarás stb. Vannak önmaguktól léggyökerekkel, tapadókkal, kacsokkal kapaszkodók. Mások csak gyenge indákkal igyekeznek támaszkodni, s vannak, amelyek csak növekednek - utóbbiak esetében támasztékról és rögzítésről kell gondoskodni.

Nem csak a szűkebb kertekben vagy a csupasz falakon érdemes kúszónövényekkel próbálkozni. Ügyesen rejtenek el egy garázst, szeméttárolót, vagy valamilyen más, utólag készült építményt.

A falra kúszó örökzöld borostyán légkondicionálóval felérő, hűsítő növény. Sok mindent kibír, de leginkább az árnyékos, félárnyékos helyet kedveli. A falra, fákra rövid szívógyökerekkel kapaszkodó kúszócserje, ha a földön halad, legyökeresedik, s ügyesen a kerítésre terelhető, amelyet akár átláthatatlanná is lehet vele alakítani. Sokan úgy vélik, hogy a növény a házak vakolatát, a falakat, sőt az egész házat tönkreteszi. Ebben sok igazság van, de a kőművesek szerint, ha jó a vakolat, akkor a borostyán nem árt a háznak. Ezt látszanak igazolni a több száz éves angol borostyános házak. Ha azonban a vakolat jó állagában nem biztosak, inkább ne kísérletezzenek.

A vadszőlők is lombdísszel szolgálnak. Ősszel zöld leveleik színeződnek (akadnak eleve színesebb levelű fajták is), de télen a növény kopasz lesz. A borostyánhoz hasonló tekintélyes kort élnek meg a vadszőlők, amelyek tapadókorongokkal kapaszkodnak, ezért a házfalra felfutó növénynél érdemes figyelni, miként halad előre, s a tilalmas helyről azonnal le kell tessékelni, mert ha megkapaszkodott, akkor már nehezen távolítható el.

A virágos futónövényekről az elvirágzott részeket azonnal el kell távolítani. (A klemátisz kivétel lehet, mert igen tetszetős termése is van.) Ilyenkor ugyanis nem a termés meghozatalára, hanem újabb virágok nevelésére koncentrál a növény. Ilyenkor érdemes az elhervadt, elfonnyadt részeket is lenyisszantani - a félig elszáradt leveleket se sajnálják.

A falak, rézsűk, pergolák közkatonái mellett primadonnákként élnek a rendkívül finom levélzetű és szárrendszerű, különleges - mexikói rózsalepel, kúszó csigalevél, brazil tölcsérjázmin - virágú fajok. Ezek legtöbbje azonban a magyar klímán kényes növénynek számít, de egy 40-50 literes dézsában vagy cserépben csodákra képes.

Igazi különlegesség a golgotavirág. A melegigényes, belső teleltetést igénylő dísznövény egy faja, illetve ennek változatai terjedtek el. A fantasztikus golgotavirág egy-két napos életét - innen az elnevezés - Krisztus szenvedésével állították párhuzamba.

Tartósan a szabadban élhet a gyors növekedésű, erős támrendszert igénylő trombitafolyondár. A tetszetős, óriási piros, narancssárga virágokat egész nyáron hozó kúszócserje évente jóval két méter fölé növekszik, metszéssel lehet csak kordában tartani.

A dísziszalagok (klemátisz) bőséges kínálatából lehet válogatni. Az évente több mint két méterre növekvő növények egyszerű gondozását a viráguk nagysága szerint kell végezni. A nagy virágú változatok fő hajtásait minden évben tavasszal félméteres magasságban vissza kell vágni. A kis virágúak (ezek közelebb állnak a vad, erősebben növekvő fajokhoz) nyár végi visszavágásával lehet a növényt kordában tartani. Az intenzíven növekvő iszalagok tavasszal és a nyár elején viszonylag bőséges és rendszeres, vegyes hatóanyagú műtrágyázást igényelnek. A sok kényes hibriddel szemben mindent kibír az augusztustól októberig fehéren virágzó kínai iszalag. Aki szívós, igénytelen kúszónövényt akar, bátran választhatja ezt.

Egyre több virágkereskedésben kapható a hollandus pipája. Nyáron szélvédett, világos helyre kirakható, de a hidegebb időben télikertben vagy a lakásban nagy ablak közelében a helye.

A jövő héten a leanderről és a fügéről írunk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.