Petrovicsok és Hrúzok találkozója Kecskeméten

Petőfi Sándor családjának több mint ötven, ma is élő leszármazottja van, akik első ízben most szombaton találkoznak Kecskeméten, a Petrovicsok és Hrúzok elnevezésű rendezvényen, amely egyben nyitóeseménye is az 1948-49-es szabadságharc 160. évfordulója alkalmából kezdődő Petőfi-emlékévnek.

A találkozó ötlete Székelyné Kőrösi Ilona történész nevéhez fűződik. Az ötletadó viszont Borzák Tibor újságíró, aki levéltári adatok gyűjtésével, riporteri munkája során kutatta fel Petőfi Sándor közeli és távolabbi hozzátartozóinak ma élő leszármazottait.

A családfakutatás főként Kecskeméten zajlott. Petőfi ugyanis diákként itt tanult néhány évet, és édesanyja egyik testvérénél, Hrúz Mihálynál lakott a hírös városban. A nemesi oklevéllel büszkélkedő Hrúz família tagjaiból ma is élnek Szabadszálláson, Pesten, Debrecenben és Pécsett. Egyik legismertebb Hrúz rokon Andrásfalvy Bertalan, volt kultuszminiszter, néprajzkutató, aki - információink szerint - szintén jelen lesz a szombati találkozón.

Petőfi családja édesapja, Petrovics István vonalán az 1800-as évekig jól visszakövethető, hála Petrovics Pál XIX. századi evangélikus lelkész dokumentált adatokból összeállított és fennmaradt családfájának. A magyarosítás során a Petrovics vezetéknévből mára Petőváry lett. A Petőváryak között van tanár, neves ügyvéd, élsportoló, akik szintén meghívottjai a találkozónak. A legismertebb ma élő Petrovics rokon Hankiss Elemér szociológus, aki a kutatótól tudta meg nemrégen, hogy távoli leszármazottja a szabadságharc költőjének.

Az egész napos rendezvény szombat délelőtt tíz órakor kezdődik a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban, ahol Petőfi műveiből előadott zenés-irodalmi műsorok keretében számolnak be a szervezők a többéves családfakutatás eredményéről. A leszármazottak és az érdeklődők ezt követően megtekintik a város Petőfi-emlékhelyeit, megkoszorúzzák a költő emléktábláját. A Katona József- emlékházban levetítik azt a filmet, amely a kutatás lényeges mozzanatait örökíti meg. Az emlékházban tekinthető meg a teljes Petőfi-családfa is.

Szombat délután három órától az érdeklődők kötetlen beszélgetést folytathatnak a Petőfi rokonokkal.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.