A gázsit jelentő zsíros deszkák

Későn meghirdetett pályázatok és szerencsétlenül megfogalmazott kiírások miatt elmarad a jubileumi, huszadik Művészetek Völgye. Ami helyette lesz: a ma kezdődő Kapolcsi Bűvészeti Napok, más néven: Zsíroskenyér Fesztivál.

A tíznapos Kapolcsi Bűvészeti Napokat a tavalyi büdzsé (197 millió forint) kevesebb mint harmadából, hatvanmillió forintból szervezi a Márta István vezette csapat. Az eseményben részt vevő falvak száma is a felére apadt. A rosszban a jó, hogy a hivatalos programhoz kapcsolódó, önfenntartó minifesztiválok is várják a kapolcsozókat. Igaz, néhányra külön belépőt kell vásárolni. Mint például Monostorapátiban a Marom Budapest Sátoros Ünnepére, a vigántpetendi Afrikafalura, továbbá a nagyvázsonyi VölgyTornácra. Ingyenes Taliándörögdön a Szőke András rendező és Illés Sándor völgyplébános vezette Ősök háza, Öcsön pedig A 66-os út című református programsorozat.

Főként az önkormányzati miniszternek, Gyenesei Istvánnak köszönhető az idei fesztivál, a vesztesnek látszó ügyet ugyanis június végén a kormányülésre vitte. Így az állami támogatást, amely a költségvetés harmada, együtt állják az önkormányzati és a kulturális minisztériumok, valamint a Miniszterelnöki Hivatal.

Márta István szerint sokat kell majd improvizálniuk, pláne azért, mert a megszokottnál kisebb programkínálatra maximum ezerötszáz jegyet tudnak kiadni naponta. Nincs mit tenni, ennyi a férőhely a kapolcsi, a vigántpetendi és a taliándörögdi főprogramokon.

A financiális helyzet miatt egyébként a fellépők gázsija: útiköltség-térítés és zsíros kenyér. (Innen a Zsíroskenyér Fesztivál becenév.) Így szinte barátságból vállalta a szereplést - többek között - az Amadinda, a Budapest Ragtime Band, Hobo, a Mandel Quartet, Másik János, Jordán Tamás, Palya Bea, Eperjes Károly, Ferenczi György és a Rackajam, a Kaltenecker Trio, a Kistehén Melankólikusok, Novák János, Huzella Péter és Dinnyés József. Veszprém és Szentes kiemelt művészeti csoportjai, az Őrségi Hétrétország Fesztivál fellépői is megelégszenek a zsíros deszkával. A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház EU-s pénzből finanszírozza hatnapos minifesztiválját a taliándörögdi Teleházban. És még nem említettük az internetes felhívásra jelentkezett önkéntes fellépőket.

Ha nem kell fellépti díjat fizetni, és például a Magyar Cirkusz és Varieté is ingyen ad hatalmas cirkuszi sátrat a petendi gálákhoz, mire költik a 60 millió forintot? Infrastruktúrára. Színpadépítésre, WC-kre, közüzemi számlákra, továbbá kommunikációra, útiköltségekre. A stábból a helybéliekből verbuvált - forgalomirányító, jegyszedő, információs szolgálatot teljesítő - völgymunkásoknak fizetnek csak órabért. A többiek költségtérítést kapnak, így Márta István is, aki zenészként - zsíros kenyérért - kétszer lép fel a fesztiválon.

A Művészetek Völgye most lenne húszéves. Az ünneplést egy évvel elhalasztották a szervezők. Miből gondolják, hogy jövőre zsíros kenyérnél többre telik? Márta István a turizmusban bízik, amelyben a hangsúlyt jövőre a kultúrára, 2010-ben pedig a fesztiválokra helyezik. Lehetetlennek tartja, hogy ne kapjanak kiemelt figyelmet.

A kézművesek vására mindig nagy siker
A kézművesek vására mindig nagy siker
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.