Lopott azonossággal élte világát a boszniai mészáros

Bűntársa adta fel Radovan Karadzsicsot - állítja több forrás is, egyebek között titkosszolgálati információkra hivatkozva. Ratko Mladics tábornok, aki a háborúban a boszniai seregek főparancsnoka a srebrenicai mészárlásért is felelt, állítólag azért tette ezt, hogy elodázza saját letartóztatását. Maga a volt boszniai elnök is abban bizakodott, hogy képes lesz bujkálni 2009-ig, amikor a háborús bűnösök feletti bíráskodás Hágától átkerül a nemzeti törvényszékekhez. Egyébként az is kitűnik a közlésekből, hogy Karadzsics rejtekhelye eléggé nyílt titok lehetett, mert a szerb állambiztonságnak egyebek között a CIA, a brit, a német és a francia hírszerzés is adatokat szolgáltatott.

Arra is választ keresnek a szerb lapok, miből fedezik a bujkálás költségeit a háborús bűnösök. A B92 belgrádi rádió hírportálja felidézi Milorad Dodik volt boszniai szerb kormányfő három évvel ezelőtti nyilatkozatát, amiből kiderül: Karadzsics 35 millió német márkát tulajdonított el az államkasszából. Ugyancsak az interneten olvasható Biljana Plavsics visszaemlékezése. A Hágában elítélt volt boszniai szerb alelnöknő arról számol be, hogy a Karadzsics házaspár a háború éveiben a külföldről hozzájuk jutó pénzek egy részét eltulajdonította. Plavsics szerint Karadzsics tökéletesen érzéketlen volt honfitársai háborús szenvedését látva.

A bujkálás éveiben ugyanakkor nem vonta meg magától az élvezeteket. A horvát tengerparton nyaralt - az idén is oda készült volna, egykori lakásadói felismerték "dr. Dabicsot". (Az álnevet, egy a háborúban elesett szerb férfitól lopták. A vajdasági hatóságok most vizsgálják, miféle hálózat segítette dokumentumokkal Karadzsicsot és más háborús bűnösöket a tartományban. Karadzsics és Mladics is megfordult állítólag a szerémségi Fruska Gora több ortodox monostorában.)

A már idézett B92 rádió szerint a boszniai szerbek egykori vezére egzotikus guruként jelent meg. Előadásaira többnyire elkísérte őt asszisztensnője a csinos Mila, akit "élete szerelmeként" szokott volt bemutatni. Legutóbb május 23-án tartott előadást. "Dr. Dabics" cikkeket is közölt az Egészséges élet című folyóiratban. Goran Kojics főszerkesztő ma azt állítja: fogalma sem volt róla, ki volt a szerzője. A bujkáló politikus egyébként azt állította, hogy családja az Egyesült Államokban él, s oklevelét is azért nem tudta bemutatni a kórházban, mert a diploma az USA-ban maradt a feleségénél. Rendelőjében a falon egy fénykép volt négy fiúról, akik a LA Lakers trikójában feszítettek. Azt állította, hogy ezek az ő unokái.

Karadzsicsnak az "Őrültek házához" címzett bejzli volt a törzshelye. Egyesek szerint vörösbort iszogatott, mások szerint kedvelte a sligovicát is. Misko Kovijanics, a tulaj most azt nyilatkozta, hogy büszke törzsvendégére és sajnálja, hogy letartóztatták.

Miközben a szerb média a pszichiáter politikus lelki torzulásairól és szaftos kalandjairól értekezik, Hágában az ügyészség azt vizsgálja, nem kell-e módosítani a Karadzsics elleni vádakat? Feltehetően ők nem tudnak arról, amit a szerbek tudni vélnek: állítólag Richard Holbrooke, aki a Clinton-kormány nevében tárgyalt a legfőbb háborús bűnösökkel, írásba adta, hogy őrájuk nem vonatkozik majd Hága joghatósága.

Ratko Mladics és Radovan Karadzsics egy 1995-ös fotón
Ratko Mladics és Radovan Karadzsics egy 1995-ös fotón
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.