Fajgyűlölő bűncselekmények Szlovákiában

Egy év alatt megkétszereződött a fajgyűlölő indítékból elkövetett bűncselekmények száma Szlovákiában. E bűncselekmények elsődlegesen a testi épség elleni erőszakban, fasiszta eszmék terjesztésében, az alapvető szabadságjogok tagadásában, önkényuralmi jelképek viselésében nyilvánulnak meg, de a tettek gyakran kimerítik a nemzetgyalázás, a más nemzetiségűek és etnikumok elleni bűncselekmények, az etnikumok elleni uszítás fogalmát is.

Míg a tavalyi év első felében a rendőrség 70 ilyen bűncselekményt regisztrált, az idei év azonos időszakában 144 volt a fajgyűlölő indítékból elkövetett bűncselekmények száma. A tavalyi év első felében elkövetett esetek közül 29, az idén 84 esetben derült ki az elkövetők kiléte - mondta el a SITA hírügynökségnek csütörtökön az országos rendőr-főkapitányság szóvivője, Viktor Plézel, hozzátéve, hogy a tavalyi évre vonatkozó statisztika 150 ilyen esetet rögzít, amelyek közül 85 esetben volt eredményes a bűnüldöző szervek munkája.

A bűnelkövetők fiatalok, a 16 és 26 év közti korosztályhoz tartoznak.

A fajgyűlölő indítékból elkövetett bűncselekmények elsődlegesen a személy, a testi épség elleni erőszakban, fasiszta eszmék terjesztésében, az alapvető szabadságjogok tagadásában, önkényuralmi jelképek viselésében nyilvánulnak meg, de a tettek gyakran kimerítik a nemzetgyalázás, a más nemzetiségűek és etnikumok elleni bűncselekmények, az etnikumok elleni uszítás fogalmát is - fogalmaz a SITA.

Szlovákiában a jobb- és a baloldalon több szélsőséges politikai csoportosulás, szervezet tevékenykedik. Míg a szélsőjobboldaliak elsődlegesen nacionalista, antiszemita, idegengyűlölő, a nemzetiségek és az etnikumok ellen irányuló eszmék jegyében követik el a bűncselekményeket, addig a szélsőbal térfelét a kommunista eszméket követő magatartások, az egyes társadalmi rétegek, döntően a jólszituáltak ellen irányuló indulatok, egyfajta osztályharcos, vagy egyenesen anarchista, az államhatalom és a tekintélyelvek minden módozatát, a mindenkori jogrendet elvető és az egyén korlátlan szabadságjogait hirdető viselkedésformák jellemzik.

Plézel szerint ezek a szervezetek főleg a nagyobb városokban, Pozsonyban, Kassán, Trencsénben, Nyitrán és Zsolnán tevékenykednek, de jelen vannak számos kisebb járási székhelyen is.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.