Ujjharapás előtt

Kolonics György múlt keddi tragédiája és Elbert Gábor sportszakállamtitkár hétfői, váratlan lemondása után újabb történet borzolja a pekingi olimpiára készülők hangulatát: Fazekas Róbert, a négy éve, Athénban első helyezett, ám aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott, majd két évre eltiltott diszkoszvető tegnapelőtt teljesítette a pekingi kiküldetéshez szükséges A szintet, így jogilag ott lehet a játékokon. A MOB vezetése ma dönt arról, nevezi-e az atlétát.

Fazekas - akinek ügye Athént követően (a kalapácsvető Annus Adriánéval egyetemben) hosszú hónapokon át a média "húzótémájául" szolgált - kedd este, a szlovén nemzetközi bajnokságon röpítette 64,56 méterre a szert, így hat centivel túlszárnyalta az olimpiai részvétel feltételeként szabott 64,50 m-es szintet. Mivel négy évvel ezelőtti, megmagyarázhatatlan (vagy éppenséggel nagyon is magyarázható) tette - miszerint nem adott megfelelő mennyiségű vizeletmintát - csupán annyi következménnyel járt, hogy 2006 szeptemberéig nem indulhatott versenyeken, de jure ott lehet Pekingben. Persze csak akkor, ha a Magyar Olimpiai Bizottság benevezi őt a játékokra.

Mérei László, az atléták szövetségi kapitánya a sikeres ljubljanai kísérlet után azonnal azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a sportági szervezet felterjeszti a sportolót a MOB-nál a pekingi részvételre, tegnap reggel 8 óra 40 perckor pedig már a MOB-kommünikéjét is kiadta a távirati iroda, s ebben az állt: "A magyar csapat vezetése - az atlétikai szövetség javaslatára - benevezi a pekingi olimpiára a kedd este A szintes eredményt elért Fazekas Róbert diszkoszvetőt, ha a versenyjegyzőkönyv és a nemzetközi szövetség hivatalos igazolása rendelkezésére áll."

Kora délutánra kiderült, hogy a fenti nyilatkozat nem hivatalos álláspont volt, s az újabb MTI-hír már arról szólt: a bizottság öt vezető beosztású tagjából álló grémium csak csütörtökön (vagyis ma) hoz végső döntést az ügyben.

Úgy tudjuk, Schmitt Pál elnök - európai parlamenti képviselő - estére Brüsszelből Budapestre érkezett, így immár az ő vezetésével születhet meg a határozat. Kamuti Jenő főtitkár - ez esetben egyáltalán nem mellékesen: a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke - a hírügynökség megkeresésére kijelentette: nem tartja szerencsésnek, hogy egy korábban doppingvétségen ért sportoló indulhat az ötkarikás játékokon. Érdeklődésünkre a korábbi kiváló vívó mindezt megerősítette, ugyanakkor hozzátette: amennyiben az összes szükséges dokumentum rendben lesz, jogilag aligha lehet akadálya Fazekas olimpiai szereplésének.

A MOB tájékoztatása szerint a nevezés feltételei között az első, hogy a pekingi szervezőbizottsághoz megérkezzen a szintteljesítés hivatalos igazolása a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől. Ugyancsak várják a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól annak bizonyítékát, hogy Fazekas Róbert ügye rendezett, s a versenyző kifizette tartozását a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróságnál. Az olimpiai szervezők e papírok birtokában járulhatnak hozzá a sportoló indulásához, s a MOB csak ezt követően kérheti akkreditálását. Mindezen túlmenően a Magyar Olimpiai Bizottság ahhoz is ragaszkodik, hogy Fazekas - hasonlóan a magyar olimpiai csapat valamennyi tagjához - aláírja azt a nyilatkozatot, amelyben kijelenti: fegyelmezetten, a doppingellenes szabályokat és a fair play elvét betartva versenyez a pekingi olimpián. Ezt a - kvázi - szerződést edzőjének, sportorvosának, sportágvezetőjének, a szövetségi kapitánynak és a szövetség elnökének is meg kell erősítenie aláírásával.

Fazekas is megszólalt, s - egyebek mellett - ezt mondta: "Lehet, hogy volt, amiben hibáztam, ezért szeretnék elnézést kérni mindazoktól, akik csalódtak bennem."

Hogy lesz-e "bocsánat", ma kiderül. Mindenesetre a "Melyik ujjunkat harapjuk meg?" című történet kapcsán nem árt emlékeztetni rá: a MOB tavalyi, közgyűlési határozata értelmében az a sportoló, aki olimpián doppingvétséget követ el, soha többé nem vehet részt ötkarikás játékokon sem versenyzői, sem sportvezetői minőségben.

A rendelkezés Pekingtől kezdve érvényes...

Fazekas mehet Pekingbe

A Magyar Olimpiai Bizottság illetékes testülete úgy döntött, hogy nincs jogi akadálya a diszkoszvető Fazekas Róbert nevezésének, azaz a sportoló részt vehet a pekingi játékokon.
A MOB honlapján tudatta: a július 5-i közgyűlés - amely döntött a magyar olimpiai csapat összetételéről - felhatalmazta az elnököt, a főtitkárt, a sportszakmai igazgatót és a csapatvezetőt, hogy a nevezési határidőig hátralévő időszakban döntsön a változásokról. A négytagú testület foglalkozott a Magyar Atlétikai Szövetség előterjesztésével, amelyben indulásra javasolják az athéni aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott Fazekast, aki kedden a ljubljanai nemzetközi atlétikai versenyen 64,56 méterrel teljesítette az olimpiai nevezéshez szükséges A szintet.
A MOB testülete a következő dokumentumok benyújtását kérte a MASZ-tól: hivatalos versenyjegyzőkönyv, WADA-igazolások a doppingellenőrzésekről (rendelkezik az előírt négy negatív doppingteszttel), a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) igazolása a versenyzési jogosultságról, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság igazolása az athéni játékokat követően lefolytatott per költségeinek befizetéséről, valamint a versenyző, edzője, Vida József, orvosa, Illyés Árpád, továbbá szövetségi elnökének, Schulek Ágostonnak és kapitányának, Mérei Lászlónak nyilatkozata, amelyek garantálják, hogy a versenyző tisztán készült fel és tisztán fog versenyezni az olimpián.
Az olimpiai atlétaválogatott így a magasugró Győrffy Dóra lemondása és Fazekas nevezése után 20 fős lesz, a magyar küldöttséget pedig 171 sportoló akotja.
(MTI)

 

Fazekas-ügy: van min merengeni
Fazekas-ügy: van min merengeni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.