Harmincéves az első lombikbébi

Harminc éve született meg a világ első lombikbébije, az angol Louise Brown, az első hazai mesterséges megtermékenyítéssel fogant - történetesen szintén kislány - idén ünnepli huszadik születésnapját.

Lesley és John Brown a feleség petevezeték-elzáródás okozta meddősége miatt már csaknem egy évtizede jártak egyik orvostól a másikig, míg utolsó reményként eljutottak az oldhami kórházba. Itt termékenyítették meg egy kis üvegcsében az asszony petesejtjét a férj spermájával. A megtermékenyült petesejt ezt követően egy speciális oldatban nevelkedett, majd két és fél nap után visszahelyezték azt a méhbe. A sikeres beágyazódást követően problémamentesen teltek a hónapok. A várható szülés előtt kilenc nappal azonban vérmérgezésre utaló tüneteket tapasztaltak az orvosok, ezért császármetszéssel jött világra az "évszázad gyermekeként" köszöntött 2607 grammos kislány, Louise Brown.

Louise életének első fél évében körbeutazta a földet. Tudományos konferenciákon csodálták, tévés fellépésekre vitték. Az idő múlásával normalizálódott körülötte az élet. A 2004-ben férjhez ment, postai tisztviselőként dolgozó Louise Brown tavaly januárban ismét a lapok címoldalára került: életet adott első gyermekének, aki természetes módon fogant. Magyarországon az első lombikbébi, egy kislány 1988. augusztus 24-én, a pécsi egyetem női klinikáján született.

A szakemberek szerint a meddőség kialakulásában jelentős a szerepe a szennyezett környezetnek, de a dohányzás is ötven százalékkal csökkenti a teherbe esés esélyét. A fogamzásgátló tabletták 3-5 éven túli szedése, a stressz és az ásványi anyagokat, fehérjét nélkülöző táplálkozás is gátló tényező. Louise Brown születése óta jelentős fejlődésen ment keresztül a lombikbébiprogram. Ennek ellenére ma is drága a beavatkozás. Ezzel magyarázható, hogy a brit kormány csak egyetlen mesterséges megtermékenyítési ciklust támogat, Németország és Ausztria két beavatkozást enged ingyenesen. Magyarországon - egyedülállóan Európában - öt alkalmat fizet az egészségbiztosítás. Hazánkban évente hétezer mesterséges megtermékenyítés történik 3500 nőnél, tizenegy intézményben - az eredmény mintegy 2000 újszülött. Ez azt jelenti, hogy a hazai újszülöttek két százaléka mesterséges megtermékenyítéssel jön világra.

Angliában az idén tavasszal elfogadott törvény szerint már egyedülálló nők és leszbikus párok is kérhetnek mesterséges megtermékenyítést.

Louise Brown kisfiával és szüleivel
Louise Brown kisfiával és szüleivel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.