A gárda is ott lesz a turulnál

A Jobbik szerint a Magyar Gárda is részt vesz a turul-szobornál rendezendő erődemonstráción. A Societas mégsem, a kisgazdák viszont mégis ott lesznek a tüntetésen.

Mégis ott lesz ma este a turulszobor lebontása ellen tiltakozó nagygyulésen a Fidesz szövetségi rendszeréhez tartozó Kisgazda Polgári Egyesület (KPE). Turi-Kovács Béla elnök tegnap azt nyilatkozta lapunknak: mindkét szervező, a Jobbik és a KDNP XII. kerületi szervezete részéről is eleget tettek az elvárásuknak, azaz közölték: előzetesen elhatárolódnak minden erőszakos megnyilvánulástól. Ez Turi-Kovács szerint megnyugtató. A kisgazdák részéről Bartal Sándor belvárosi önkormányzati képviselő beszédet is mond a tiltakozó demonstráción.

Turi-Kovács Béla egyébként kedd délután még azt tudatta: az eseményen csak akkor vesznek részt, ha a rendezők nyilatkozatban jelentik ki, hogy elhatárolódnak a gyulöletkeltés minden formájától és azoktól a szervezetektől, amelyek a rendezvényt provokációra szeretnék felhasználni. A kisgazda politikus azután tette ezt a nyilatkozatot, hogy lapunk szembesítette azzal: a demonstráción szélsőjobboldali és más radikális szervezetek is részt vesznek, köztük a Magyar Önvédelmi Mozgalom, amely a hét elején nyílt felhívást intézett a nemzeti táborhoz azzal, hogy a turulszobor lebontása elleni tiltakozásra "minden hazafit, ellenállót elvárunk, de harcosaink is készüljenek. (...) Nyíltan szembe kell szállni a cionista rombolás ellen!"

A Jobbik akciócsoport, a tiltakozó erődemonstráció egyik szervezője viszont nem határolódott el sem a Magyar Önvédelmi Mozgalomtól, sem más, a rendezvényen részt vevő radikális szervezettől. Novák Előd tegnap közölte, hogy az általuk felsorolt és a demonstrációra várt résztvevők - Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Hegyvidéki Trianon Társaság, Magyar Nemzeti Bizottság 2006, Nemzeti Érzelmu Motorosok vagy épp a Magyar Önvédelmi Mozgalom - nem "provokátorszervezetek". Ők az MSZP ifjúsági tagozatát tekintik provokátornak, ha ellentüntetést szerveznek. Novák Előd hozzátette, hogy békés tiltakozást terveznek, és szervezőként minden erőszakos megnyilvánulást megkísérelnek megakadályozni. - A résztvevők köre folyamatosan bővül, a Magyar Gárda is jelezte részvételi szándékát, s valószínuleg ők is ügyelnek majd a biztonságra és a rendre - közölte.

A tiltakozó gyulés másik szervezőjét, a KDNP XII. kerületi szervezetének elnökét, Gaál Katalint tegnap sem tudtuk elérni. Halász Zsuzsa KDNP-szóvivő érdeklődésünkre azt közölte: a XII. kerületi szervezet döntése, hogy a demonstráció szervezésében részt vesz. "Ezt megtehetik, a szívük joga, ehhez nem kell engedélyt kérni, a KDNP demokratikus párt."

Unger Pál, a BRFK sajtóügyeletese megkeresésünkre azt közölte: a XII. kerületi turulszobor környékére két szervezet jelentett be demonstrációt: a Jobbik este hattól kilencig a Böszörményi úton, a Societas - Új Mozgalom! pedig fél héttől nyolcig, az Istenhegyi úton kíván tüntetni. A BRFK mindkét bejelentést tudomásul vette. Azzal kapcsolatban, hogy a Societas elnöke cáfolta, hogy ellendemonstrációt szerveznének, a sajtóügyeletes azt mondta: a bejelentés tőlük érkezett, azt pedig, hogy a demonstrációt végül megtartják-e vagy sem, nem dolguk vizsgálni. Unger Pál közölte: a rendőrség a megfelelő létszámban fogja biztosítani a rendet. Varga László, a Societas - Új Mozgalom! elnöke a Népszabadság kérdésére megerősítette, hogy a társaság nem szervez ellentüntetést a turulszoborhoz, a félreértésre okot adó bejelentést egy magánszemély tette. A BRFK sajtóügyeletese délután tudatta, hogy a Societas - Új Mozgalom! erzsébetvárosi szervezete visszavonta a turulszoborhoz csütörtökre bejelentett demonstrációs szándékát (Sz. T. L.)

Jelkép, útelágazásnál
Jelkép, útelágazásnál
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.