Győzelmi oszlop Obamának

A franciák fel akarták robbantani 1945 után, az amerikai és a brit szövetségesek azonban leszavazták a tervet. Ha nem így tettek volna, akkor Berlin ma szegényebb lenne egy látványossággal, Barack Obama pedig nem tudná elmondani nagy várakozással kísért beszédét az Ausztria, Dánia és Franciaország ellen 1864-1871 között vívott német egyesítési háborúk emlékére emelt Győzelmi oszlop előtt.

A németül Siegessäule-nak hívott, kilátóként is működő látványosság két kilométerre van nyugatra a Brandenburgi kaputól. A demokrata elnökjelölt eredetileg e német nemzeti szimbólum előtt szerette volna elmondani, hogy elnökké választása esetén miként képzeli el a transzatlanti kapcsolatok jövőjét, mit akar tenni a globális klímaváltozás ellen, a helyszínválasztás azonban nem nyerte el Angela Merkel (CDU) kancellár tetszését. A kereszténypártokkal nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták remek ötletnek tartották, hogy a német egység jelképe szolgáljon egy „kihelyezett” amerikai választási nagygyűlés, tévében remekül mutató díszleteként. Merkel azonban – állítólag George W. Bush elnök rosszallásának hatására is – nem akart olyan benyomást kelteni, hogy a hivatalos Berlin egyértelműen Obamára tesz.

A helyszín körüli huzavona mindenesetre nem tett jót a német-amerikai viszonynak, sokak szerint okosabb lett volna a republikánus jelöltet, John McCain arizonai szenátort is meginvitálni. A több mint ötven méter magas, 1873-ban felavatott Győzelmi oszlop is vitatott díszlet, több német politikus szerint nem szerencsés egy olyan szimbólum előtt beszélni, amely véres háborúkkal és az európai partnerek elődeinek, elsősorban Franciaország megalázásával hozható összefüggésbe.

Mindettől függetlenül a német közvélemény és a média szupersztárként várja az illinois-i szenátort, aki főleg azért népszerű, mert a többség egy anti-Busht lát benne. Az Obama-show főszereplője mindenesetre úgy helyezkedik majd a győzelmi oszlopnál, hogy a háttérben látszódjon a Brandenburgi kapu. Beszédét mindenesetre magas mércével követik: legalább olyan erős, szállóige-esélyes mondatot várnak tőle, mint ami 1963-an, a Berlin-Schöneberg-i városházánál elhangzott. A néhai John F. Kennedy azt üzente innen a világnak: Ich bin ein Berliner.

Berlin

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.