Támogatásokat vont meg Bulgáriától az Európai Unió

Hivatalosan is felfüggesztette szerdán az Európai Bizottság mintegy ötszáz millió euró támogatás Bulgáriának való folyósítását, és visszavonta két bolgár kormányzati ügynökség jogát uniós pénzalapok kezelésére korrupció és pazarló gazdálkodás miatt. Ugyanaznap Romániát is elmarasztalta a korrupció elleni küzdelem terén Brüsszel, de ellene nem hozott szankciókat.

Nem hozott elegendő eredményt a felső szintű korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem Bulgáriában, és a bizottságnak lépnie kellett az adófizetők pénzének védelme érdekében - indokolta az intézkedést az európai uniós alapok kezeléséről készült friss jelentés. A testület kész visszavonni a lépést, "amint Bulgária megteszi a szükséges kiigazító lépéseket" - fogalmazott Johannes Laitenberger bizottsági szóvivő egy sajtótájékoztatón.

Ugyanaznap hozott nyilvánosságra a bizottság egy másik jelentést is, ebben "szükségesnek és rég esedékesnek" nevezi a bolgár igazságszolgáltatási és a végrehajtó intézményrendszer reformját. Mindamellett megállapítja azt is, hogy az elmúlt hat hónapban jó irányba is tett lépéseket Bulgária, különösen a belügyminisztérium átalakításával.

A bizottság az utolsó pillanatban enyhítette az előzetes jelentésekben alkalmazott szóhasználatot, és a végleges változatba nem került bele az a figyelmeztetés sem, hogy késést szenvedhet Bulgária csatakozása az eurózónához és a schengeni övezethez.

A befagyasztott összegek a PHARE és az ISPA előcsatlakozási alapokba tartoznak. Az intézkedés nem érinti a strukturális alapokból lehívható több milliárd eurónyi támogatást, de az EU vizsgálja ezeknek az alapoknak a kezelését is.

Brüsszel szigorúan figyeli a balkáni országot annak 2007. januári uniós csatlakozása óta, megreformálja-e igazságügyi rendszerét, hogyan használja fel az uniós támogatásokat, s mit tesz az élelmiszer-biztonság és a légi biztonság területén. Míg az utóbbi két területen fejlődést könyvelt el az EU, az első két tárgykört illetően folyamatosan bírálatok érték Brüsszelből Szófiát.

Szintén szerdán ismertette a bizottság Romániáról szóló jelentését. A testület Románia korrupció elleni küzdelmével is elégedetlen, Bulgáriától eltérően azonban a másik 2007-ben csatlakozott tagállamot nem sújtotta szankciókkal. A jelentés hangsúlyozza, hogy Romániának többet kell tennie a felső szinteken tapasztalható korrupció ellen. "A kép összetett, egy működő rendszer elemei már a helyükön vannak..., de a felső szintű korrupció kiirtásához világos konszenzusra van szükség, az összes parlamenti erő konszenzusára" - jelentette ki Johannes Laitenberger.

Júniusban egy román parlamenti bizottság elvetette, hogy vizsgálat induljon a megvesztegetéssel gyanúsított Adrian Nastase volt miniszterelnök ellen. Számos volt miniszter ellen is felmerült a korrupció gyanúja, de (még) nem kerültek bíróság elé. A bírók gyakran használnak megkérdőjelezhető érveket a korrupcióellenes eljárások halogatására. "Gyakran látjuk, hogy a bírók halogatják az eljárást, és apró okok miatt visszaküldik az ügyészségnek az ügyeket... Nyugtalanító az ügyek elnapolása, az ítéletek meg nem hozatala, és a nem elrettentő büntetések kiszabása a magas szintű korrupciós ügyekben" - mondta Laitenberger.

Egy európai parlamenti képviselő, a német kereszténydemokrata Elmar Brok szerint a két országban romlott a helyzet az uniós csatlakozás óta, ahelyett hogy javult volna, de különbségek azért vannak köztük.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.