Mindkét magyar tűzszerészt tőrbe csalták Afganisztánban

Az Afganisztánban elhunyt mindkét magyar tűzszerészt, Kovács Gyula posztumusz hadnagyot és Nemes Krisztián posztumusz őrnagyot is tőrbe csalták és a robbantásos merényleteknek mindkét esetben ők voltak a célpontjai. Ez derül ki abból a jelentésből, amelyet a parlament honvédelmi bizottságának tagjai a testület szerdai rendkívüli ülésén ismertek meg. Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt mondta, minden párt támogatta, hogy Magyarország továbbra is vegyen részt az afganisztáni újjáépítési misszióban.

A zárt ülést követően Havril András vezérezredes, vezérkari főnök újságíróknak elmondta: a június 10-én történt első tragédia után bizottságot jelölt ki, amely új rendszabályokat léptetett életbe, illetve létrehoztak egy analizáló csoportot, amely a jövőre vonatkozó előkészületekkel és a fejlesztésekkel dolgozik. A július 12-én bekövetkezett második robbantásos eset után speciális csoportot hívtak életre.

A vezérkari főnök megjegyezte: a bagláni újjáépítési csoport (PRT) eddig megfelelő biztonság mellett és eredményesen hajtotta végre feladatát, az elmúlt időszakban viszont a délen folyó intenzívebb műveletek miatt az északi tartományban is felerősödött a terrorista tevékenység. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar tűzszerészek eredményes tevékenysége miatt fokozottabban irányult rájuk a terroristák figyelme.

A Kovács Gyula posztumusz hadnagy életét követelő, június 10-én bekövetkezett merényletről azt mondta, a magyar tűzszerész úgy ítélte meg a helyzetet, hogy amerikai támogatással, amerikai zavaró berendezések alkalmazásával képes megsemmisíteni a robbanószerkezetet. Menet közben derült ki, hogy a robbanószerkezetet robot segítségével sem tudja kiemelni a földből, ezért védőfelszerelésben próbálta eltávolítani azt. A terroristák, akik körültekintően megszervezve, több embert alkalmazva készítették elő a merényletet, eközben robbantották fel a pokolgépet.

Afganisztánban az elmúlt hetekben két magyar tűzszerész vesztette életét. Június 10-én a 30 éves Kovács Gyula főtörzsőrmester egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben halt meg. A helyére érkező 32 éves Nemes Krisztián százados július 12-én a Kunduzba vezető úton talált robbanószerkezet felderítése közben vesztette életét. Szekeres Imre honvédelmi miniszter mindkettejüket hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá, illetve őrnaggyá léptette elő őket.
Az újabb magyar tűzszerész életét követelő, július 12-iki második esetben a helyi rendőrség által felfedezett robbanószerkezethez hívták ki a tűzszerészeket. Nemes Krisztián posztumusz őrnagy az első támadás körülményeit ismerve kezdte meg a bomba megsemmisítését. A katonatiszt azért nem viselt védőfelszerelést, mert a támadás időpontjában még csak a robbanószerkezet helyét akarta megállapítani. Ez a pokolgép ismeretlen körülmények között robbant fel, de a kivizsgálás szerint nem távirányítással, hanem "egyszerű, primitív szerkezettel" robbantották fel a csapdaként lehelyezett szerkezetet.

Havril András a jövőre nézve változásként említette, hogy míg eddig a tűzszerészek biztosították a PRT kötelékében dolgozó katonákat, ezentúl nekik kell sokkal nagyobb mértékben figyelniük a tűzszerészekre. Elmondta, hogy a Magyar Honvédség 2015-ig tartó missziós stratégiáján, így az afganisztáni stratégián sem változtatnak. A tűzszerészeket nem vonják ki a rendszerből, de korlátozzák a tevékenységüket. A vezérezredes úgy összegezte mondanivalóját, hogy a magyar műszaki katonák felkészültsége kiváló.

Arra a kérdésére - miként lehet felkészíteni a tűzszerészeket arra, hogy célponttá váltak - Havril András azt mondta, a speciális feladatkörben dolgozó katonák olyan felkészítést kaptak, amelynek segítségével le tudják győzni az őket érő sokkhatásokat. Hozzátette: pszichológus is foglalkozik a misszió résztvevőivel és társaik is segítik őket. Megjegyezte, hogy mindkét merénylet idején ugyanaz a katona készítette a felvételeket.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, a bizottság ülésén minden párt támogatta, hogy Magyarország továbbra is vegyen részt az afganisztáni újjáépítési misszióban és nagy az eltökéltség, az elszántság a vállalt békemisszió folytatására. Azt mondta, Magyarország azért vesz részt az afganisztáni műveletekben, hogy "ne legyen terrorizmus és ne legyen kábítószer". Egyúttal emlékeztetett a New York-ban, Madridban és Londonban elkövetett merényletekre is.

Szekeres Imre magyar nemzeti érdeknek nevezte, hogy Afganisztánban fennmaradjon a stabilitás és Magyarország továbbra is sikeresen lássa el vállalt feladatát. Hozzátette: a feladatokat úgy kell ellátni, hogy a magyar katonákat felkészítik, biztosítják a szükséges eszközöket és maradéktalanul garantálják számukra az együttműködést a nemzetközi erőkkel. Kijelentette, hogy a magyar katonai vezetés jól látja el feladatát. Kiemelte: biztos abban, hogy a magyar katonák a közeljövőben itthon és külföldön változatlanul magas színvonalon tesznek eleget kötelességeiknek.

A bizottsági ülést követően kiosztott háttéranyagban egyebek mellett az áll: Szekeres Imre azt javasolja a kormánynak, hogy a jövő évi honvédelmi költségvetésben hozzon létre egy 500 millió forintos miniszteri tartalékkeretet arra az esetre, ha az afganisztáni biztonsági helyzet azonnali beszerzéseket tenne szükségessé.

A Fidesz többet költene az afganisztáni misszióra

A Fidesz készen áll arra, hogy akár a költségvetés módosítását is megszavazza, ha nem áll rendelkezésre elegendő pénzforrás a magyar katonák felkészítéséhez az afganisztáni misszióra - mondta Lázár János, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság fideszes elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón, a testület rendkívüli ülését követően.

A jelenlegi költségvetési helyzetben sem lehet pénzügyi akadálya annak, hogy ezek a katonák sikeresek és eredményesek legyenek Afganisztánban - jelentette ki Lázár János. Hozzátette: a Magyar Honvédségnek a nemzetközi missziókhoz a jelenleginél sokkal több pénzre van szüksége.

A bizottsági elnök leszögezte: a Fidesz a zárt bizottsági ülésen világossá tette, hogy a kormány kötelessége az Afganisztánban szolgáló katonák biztonságáról való gondoskodás. A fideszes politikus szerint nem kizárt, hogy a közelmúltban Afganisztánban robbantásos merényletben életét vesztett két magyar tűzszerész esetét újabbak követhetik, hiszen a biztonsági helyzet tovább romlik Afganisztánban.

(MTI)

Nemes Krisztián egy építkezésen talált bomba hatástalanítása előtt, 2007-ben
Nemes Krisztián egy építkezésen talált bomba hatástalanítása előtt, 2007-ben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.