Különleges bíróságok Szudánban

Szudán beleegyezett, hogy az ENSZ-szel és az Arab Ligával együttműködve különleges bíróságokat állítson fel a Dárfúrban elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények tetteseinek felelősségre vonására.

A szudáni vezetők "elfogadták azt is, hogy az Arab Liga, az ENSZ és az Afrikai Unió figyelemmel kísérje" a pereket, egyben garanciát adtak arra, hogy a szudáni törvények kiterjednek a nemzetközi jog által megkövetelt minden vonatkozásra" - mondta el Hisám Juszef, az Arab Liga főtitkárának kabinetfőnöke.

A kartúmi vezetés azután engedett a nemzetközi nyomásnak, hogy a világszervezet Nemzetközi Büntetőbíróságának (ICC) ügyésze múlt hét hétfőn a szudáni államfő elleni vádindítványt terjesztett elő, Omar Haszan el-Besir elnök letartóztatását kérve a Dárfúrban elkövetett népirtás, emberiesség elleni bűntettek és háborús bűnök miatt.

Az ENSZ becslései szerint a 2003 óta tartó dárfúri konfliktusban 300 ezer ember vesztette életét, és milliók váltak földönfutóvá.

Az Arab Liga külügyminiszterei vasárnap elfogadhatatlannak minősítették az afrikai ország elnökének vád alá helyezését, hangoztatva, hogy az ICC kezdeményezése aláássa Szudán szuverenitását, egységét, és veszélyes következményekkel járhat a megindult dárfúri békefolyamatra nézve. Egyben úgy vélték, hogy ilyen ügyekben kizárólag szudáni bíróságok illetékesek eljárni. Az Afrikai Unió hétfőn az ICC eljárásának egy évre való felfüggesztését kérte, szintén a szudáni békefolyamat érdekeire hivatkozva.

Ez az első eset, hogy az ICC egy hivatalban lévő államfő ellen kezdeményezett vádemelést. Ha azonban Szudán valódi pereket indít a darfúri bűncselekmények elkövetésével vádolt személyek ellen, a világszervezet Nemzetközi Büntetőbírósága automatikusan felfüggeszti az ezekre vonatkozó, általa kezdeményezett eljárásokat.

Az Arab Liga nyilatkozó tisztségviselője szerint a szudáni tárgyalópartnerektől ígéretet kaptak arra, hogy minden emberiesség elleni bűncselekmény elkövetője ellen eljárást indítanak, s a különleges bíróságok hatásköréből nem zárják ki Besir elnököt sem. "Nevekről nem beszéltünk, de nyilvánvaló volt, hogy (a megállapodás) mindenkire vonatkozik (...)." Hisám Juszef nem tudta megmondani, hogy Szudánban mikorra állítják fel a szóban forgó különleges bíróságokat, de hangsúlyozta, hogy a helyzet sürgető, és a lépés halaszthatatlan.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.