Alapítványi vezetőknél is kiverte a biztosítékot a bénult kisfiú ügye

A csípőtől lefelé megbénult kisfiú ügye cselekvésre késztette az adománygyűjtő alapítványok vezetőit.Bár a - médiában elhíresült - konkrét esettel kapcsolatban részletekbe nem kívánnak bocsátkozni, volt olyan vezető, aki még az ügyben érintett alapítvány nevét sem mondta ki szívesen. Más vezető úgy fogalmazott: a pontot az i-re ez az ügy tette fel, megállapodtunk, hogy összefogást kezdeményezünk annak érdekében, hogy az adományozók jobban legyenek informálva.

Az Érző Szív Alapítvány különös pénzügyi elszámolása sokakban kérdőjeleket vetett fel. 16 közismert alapítvány összefogott, hogy belső normarendszert építsenek ki a civil szektor teljesen átláthatóvá tétele érdekében. Céljuk: egyetlen adományozó, vagy adományozott se érezze úgy a jövőben, hogy becsapták őket.

Kezdeményező szervezetek: A Rák Ellen, az Emberért, a Holnapért! Társadalmi Alapítvány, Amnesty International Magyarország, Baltazár Színház, Bátor Tábor Alapítvány, Greenpeace Magyarország Egyesület, Habitat for Humanity, Magyarország Levegő Munkacsoport, Magyar Hospice Alapítvány, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Rákellenes Liga, NOÉ Állatotthon Alapítvány, Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány, Salva Vita Alapítvány, SOS Gyermekfalu Magyarország, United Way Magyarország, WWF Magyarország.


Mint arról a Világgazdaság Online beszámolt, az újkígyósi bejegyzésű Érző Szív Alapítvány egy csípőtől lefelé megbénult kisfiú, B. Patrik javára egymillió kilencvenezer forintot gyűjtött össze, de abból csak 220 ezer forintot utalt át a gyermekét egyedül nevelő édesanya számára. A civil szervezet 900 ezer forintot saját költségeire írt le, melyben benne foglaltatott a 317 ezer forintos telefonszámla, a 34 ezer forintos – nyomtatóba való – festék és a 214 ezer forintos utazási költség.

Az alapítvány kuratóriumi tagja, Kovács Ferenc többször is arra hivatkozott, hogy egy kezdő alapítványnak nagyok a kiadási költségei és önmaguk ellen a Békés Megyei Főügyészségen törvényességi vizsgálatot kértek. Blázsik Ildikó, Patrik édesanyja szintén ugyanehhez az ügyészséghez fordult jogorvoslatért, mivel úgy vélekedik: - az alapítvány nem azt vállalta, hogy magának gyűjt, hanem azt, hogy Patriknak.

A nyilatkozatot aláíró 16 civil szervezet lapunkhoz eljuttatott tájékoztatójában és a Nonprofit Iinformációs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) honlapján is kijelenti: az adományozás csak akkor hasznos, ha jól és jó helyre adja felajánlását az adományozó, és annak bizalmával nem él vissza a támogatott szervezet. Szeretnék elérni, hogy az adományozók tisztában legyenek azzal, hogy milyen lehetőségeik és jogaik vannak. Céljuk, hogy a civil szervezetek visszanyerjék az adományozók bizalmát és a szektor önkontrollja erősebben működjön. Tény, hogy a sajtó egyre többször számol be visszaélésekről, de szerintük a médiában kiemelt rossz példák és negatív híradások hatása erősebb a valóságnál, és bizonytalanságot ébreszthetnek a támogatók körében.

Egyelőre nem jogi, hanem etikai kérdés

Az APEH minden évben 40 millió forintot fizettet vissza az államkasszába azokkal a civil szervezetekkel, akik az 1 százalékos felajánlásokat nem az előírásoknak megfelelően használták fel. Az APEH-nek egy civil szervezet ellenőrzésénél korlátozottak a lehetőségei. Megnézheti, hogy a szervezet ténylegesen végzi-e a tevékenységet, van-e közhasznúsági jelentése, vezeti-e a könyvelést, de azt, hogy egy civil szervezet a zászlójára tűz egy nemes célt, és aztán az összeg töredékét utalja át az érintettnek, - míg a többi összeget más célokra fordítja - a jelenlegi törvény nem tiltja. A NOL-nak nyilatkozó Hajdú Miklósné ellenőrzési főosztályvezető szerint ez jelen pillanatban nem jogi, hanem etikai kérdés.

A hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint az adománygyűjtők az adományokból 10-20 százalékot fordítanak 
Magyarországon az adományozással kapcsolatban az 1997. Évi CLVI., ún. közhasznúsági törvény iránymutatásai irányadóak. Ha adományozunk, mindig legyünk körültekintőek, győződjünk meg róla, hogy létező, működő alapítványról van-e szó. Nézzük meg, van-e honlapja, van-e telefonszáma és közhasznúsági jelentése. Amennyiben lehetőségünk van rá, menjünk be személyesen az alapítványhoz, nézzük meg, hogy dolgoznak-e ott munkatársak, fiatal önkéntesek, van-e a falon kifüggesztve az alapítvány tevékenységével kapcsolatos program, fénykép. A NIOK honlapján is értékes információkhoz juthatunk, és bármely böngészőben érdemes az alapítvány nevére rákeresni, hogy jelent-e meg róla valamilyen cikk. Amennyiben egy alapítványról a legtöbb tudósítás úgy kezdődik, hogy felmerült a gyanú…, vizsgálatot indítottak…, stb., akkor legyünk óvatosak.
működési költségre, és nem fordítva. Gerencsér Balázs, a NIOK igazgatója szerint van Magyarországon olyan civil szervezet is, amely az adományok 100 százalékát adja oda az adományozottnak. Úgy gondolja, hogy a civil szervezeteket ellenőrző hatóságoknak jobban oda kellene figyelniük a gyermekek és állatok megsegítésével foglalkozó alapítványokra, mert egy kutatásuk azt igazolta, hogy az emberek túlnyomó többsége az állatok és gyermekek megsegítését kiemelkedően fontosnak tartja, ezért - értelemszerűen - itt lehet legjobban visszaélni a bizalommal.

A civilek még nem döntötték el, hogy etikai kódexet, normát, eljárásrendet, vagy minősítést dolgoznak ki, de abban biztosak, hogy ennek olyan biztosítéknak kell lennie, amely megnyugtatja az adományozót, hogy a felajánlása hatékonyan lett felhasználva.

- Nem szívesen emlegetem fel a konkrét esetet, de a bénult kisfiú ügye indította el a közös gondolkodást – mondta lapunknak a WWF-Magyarország megbízott igazgatója. Csáki Roland szerint az alapítványok jelentős része, tisztességesen dolgozik, és véleménye szerint jó példákat lehetne átvenni a nyugat európai országoktól is, ahol az adománygyűjtésnek több száz éves hagyománya van. Így elsősorban Angliától, ahol az alapítványokat a politikától teljesen független civil szervezetek minősítik és az egyik nagyon fontos mérőszám az, hogy a civil szervezet mennyit fordít működési költségre és mennyit ad át az adományozottnak. Másik példaként Hollandiát említette, ahol létezik egy úgynevezett Adománygyűjtők Szövetsége, amelyben részt vesznek a civil szervezetek, a nagyobb adományozó vállalatok, valamint az alapítványok tevékenységét segítő média szakemberek. A szövetség egyfajta védjegyként működik, aki ebben benne van, annak érdemes adományozni, mert biztos, hogy a felajánlása jó helyre kerül. 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.