Ennél nem kérhetünk többet

Enyhült a magyar kormány külpolitikájával kapcsolatos washingtoni aggodalom. Matthew Bryza, az amerikai külügyminisztérium Közép-Ázsiával és energetikai kérdésekkel foglalkozó helyettes államtitkára lapunknak adott interjújában (amelyet a diplomata kezdeményezett) úgy fogalmazott: - Kormányom nevében most hivatalosan is meleg elismerésünket fejezem ki a kormányfő és a külügyminiszter látogatásai kapcsán.

- Támogatják a Gyurcsány Ferenc által javasolt Nabucco-csúcsot?

- Nagyon erősen támogatjuk. A magyar kormány által tavaly ősszel szervezett Nabucco-konferencia nagy siker volt, utána még a szkeptikus kommentátorok is azt írták, hogy újra él a gázvezeték. Gyurcsány miniszterelnök egyértelművé tette, hogy Magyarország a Nabucco mögött áll. Egy ilyen lépés most is fontos lenne, mert jelezni kell Azerbajdzsánnak, hogy stratégiai előnyökkel járna, ha földgázkészletei kiaknázása mellett döntene.

- A kormányfővel utazó újságírók azzal az érzéssel tértek haza, hogy sem Azerbajdzsán, sem Türkmenisztán nem lelkesedik igazán az ötletért. Noszogatni kellene őket?

- Mindenkit biztosíthatok, hogy van lelkesedés a földgázkészletek kitermelésének felgyorsítása és a Nabuccón, illetve a török-görög- olasz vezetéken Európába való ex-portja iránt. Bakuban azonban érződik, nem biztosak benne, mennyire komolyak az európai szándékok. Egyszeri, megismételhetetlen stratégiai döntés előtt állnak, készleteik elkötelezéséért hosszú távú előnyöket kell kapniuk. Ez lényegében az euroatlanti közösséghez való szorosabb kapcsolódást jelenti. Ha nincs stratégiai előny, akkor Azerbajdzsánban azt mondhatják, minek siessenek, a gáz maradhat a föld alatt, és Európa később még jobb árat ad majd érte. Türkmenisztánról annyit, hogy érthetően szeretnék csökkenteni a Kaszpi-tenger alatti szállítással kapcsolatos politikai és gazdasági kockázatokat.

- Korábban azt mondta, a Nabucco első lépcsőjéhez elég az azeri gáz, Türkmenisztán ráér, amíg megépül a vezeték, akkor is eldöntheti, él-e a lehetőséggel.

- Pontosan. Az azeri gáz elég, ha Baku komoly erőfeszítéseket tesz a kitermelés felgyorsítására. A Nabucco építtetőinek, a gáz vásárlóinak, Törökországnak és Azerbajdzsánnak menetrendet kell kidolgozniuk, hogy akkorra álljon rendelkezésre a megfelelő földgázmennyiség, mire elkészül a vezeték.

- Kitől kap Azerbajdzsán vegyes jelzéseket?

- Majdnem minden Nabucco-ország adott olyan jelzéseket, hogy néhány más projekt azonos prioritást élvez. De egy országra sem szeretnék ujjal mutogatni. Nem tekintjük a szövetségesi hűség lakmusztesztjének, hogy egy ország egy vagy több tervet támogat.

- Magyarország egymaga nem tudja eldönteni, megépüljön-e a vezeték. Önök mivel tudnak hozzájárulni a sikerhez?

- Az egyik, hogy nyilvánosan üdvözöljük a pozitív lépéseket. A magyar kormányfő útja Azerbajdzsánba és Türkmenisztánba nagyon pozitív fejlemény. Az ilyen dolgok sokat számítanak. Ilyen jelzésekben reménykedtünk. Kormányom nevében most hivatalosan is meleg elismerésünket fejezem ki a kormányfő és a külügyminiszter látogatásai kapcsán. Amit még tehetünk, hogy dolgozunk a berlini, a párizsi, a római, a londoni kormányokkal, és megpróbálunk segíteni az EU közös energiapolitikájának megteremtésében. Mi persze nem vagyunk tagok, de azt hisszük, van szerepünk a stratégiai távlatok meghatározásában.

- Közép-Európa garanciát szeretne, hogy a következő amerikai kormányzat is támogatja a Nabuccót vagy a rakétavédelmi rendszert, és nem köt kompromisszumot Oroszországgal zavaros vizeken felejtve a kisebb országokat.

- Ez jogos, és részemről nem lenne tisztességes állást foglalni a következő adminisztráció nevében. A Clinton-kormányzat mandátumának végén, amikor én szintén a Kaszpi-térség energiaügyeivel foglalkoztam, ugyanazt mondtam, mint most: politikánk logikus és megfelel a tartós amerikai érdekeknek. Azt gondolom, bárki nyeri meg a választást, ugyanezek az érdekek fognak tükröződni a politikájában. A következő elnök persze szabadon dönthet majd. Az oroszokkal kapcsolatban nem a kompromisszum a lényeg, hanem az, hogy politikánk a versenyt szolgálja az európai energiapiacon. A verseny növeli a hatékonyságot, és a végeredmény az Oroszországgal való fokozott együttműködés irányába való elmozdulás lenne. Abban reménykedünk, hogy a Gazprom végül valódi piaci szereplővé fejlődik.

- Összegezve: elégedettek a közép-ázsiai Gyurcsány-látogatás eredményeivel?

- Mindenképpen. Voltak, akik azon spekuláltak, hogy komolyak-e a szándékai, vagy csak ködösít, de mi azt gondoljuk, kezdeményezései valósak. Göncz Kinga külügyminiszter végig őszinte volt hozzánk, azt mondta, Magyarország érdekelt a projektben, komoly tárgyalásaink voltak és saját útjával, illetve a miniszterelnöki látogatással teljesítette, amit ígért. Igazán kellemes dolgozni vele, Banai Károly miniszterelnöki tanácsadóval és Bayer Mihály Nabucco-nagykövettel.

- Korábban kétkedését fejezte ki a magyar szándékok kapcsán. Enyhült az aggodalma?

- Igen. Egy miniszterelnöki látogatás komoly dolog, Baku és Asgabat túl messzire van ahhoz, hogy a magyar miniszterelnök odamenjen, ha nem gondolja komolyan a projektet. Mi ennél és az erőfeszítések koordinálásánál nem kérhetünk többet. Azzal is egyetértünk, hogy a valódi diverzifikációhoz, ahhoz, hogy a baumgarteni gázelosztónál tényleg a piaci szabályok érvényesüljenek, össze kell kötni az Európa északi és déli részén lévő vezetékrendszereket. Ez a lényege a Mol és mások által pártolt NETS projektnek, amelyet mi erősen támogatunk.

Matthew Bryza: Segítünk az EU közös energiapolitikája megteremtésében
Matthew Bryza: Segítünk az EU közös energiapolitikája megteremtésében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.