Amnesty International: Kradzic elfogása nagy győzelem

Radovan Karadzic elfogása  után az ENSZ Biztonsági Tanácsának felül kell vizsgálnia a délszláv  háborús bűnök elbírálására létrehozott hágai Nemzetközi Törvényszék  mandátumának "önkényesen" megállapított 2010-es határidejét - áll az  Amnesty International kedden Londonban kiadott felhívásában.


A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerint a törvényszék által hivatalosan megvádolt 161 személy közül eddig  115-nek az ügye zárult le, 46-é azonban még folyamatban van,  ráadásul ketten továbbra is szabadlábon vannak. Egyikük Ratko Mladic  egykori boszniai szerb katonai vezető.

Az állásfoglalás szerint az AI aggályosnak tartja azt a  lehetőséget, hogy a törvényszék nem tudja majd lefolytatni a pereket  minden olyan vádlott ellen, akinek ügye a 2010-es határidőig  elhúzódik. Ezért előfordulhat, hogy idő hiányában vádemeléseket  ejtenek, vagy fellebbezéseket nem bírálnak el.

Az ügyek ezután olyan nemzeti büntetőbíróságok elé kerülhetnek,  amelyek igazságszolgáltatási tevékenységének minőségével, áldozat-  és tanúvédelmi, valamint bizonyíték-felkutatási képességével, és az  alapos vizsgálat és büntetőeljárás melletti elkötelezettségével  kapcsolatban az Amnesty Internationalnek komoly fenntartásai vannak  - áll a felhívásban.

A szervezet szerint az egykori Jugoszlávia legtöbb országában a  politikai akarat hiánya, sőt néha szándékos obstrukció akadályozza a  háborús bűncselekmények kivizsgálását és a büntetőeljárások  lefolytatását.
Az AI keddi londoni felhívása "nagy győzelemnek" nevezi Radovan Karadzic őrizetbe vételét.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.