Szlovákia: újabb koalíciós szakítópróba?

Robert Fico szlovák kormányfő kedden - szabadságát megszakítva - rendkívüli  sajtótájékoztatón jelentette be, hogy koalíciós partnerének, a  Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) az elnökét aznap felszólította:  javasoljon új személyt a környezetvédelmi tárca élére, mert a  jelenlegi miniszternek, Jaroslav Izáknak távoznia kell.


Fico szerint a környezetvédelmi tárcánál ugyan nem történt törvénysértés, de erkölcsileg megengedhetetlen, hogy  magántulajdonban levő családi házak energiagazdálkodására -  napelemek és hőszivattyúk telepítésére - úgy osszanak el  közpénzeket, ahogy az sok esetben megtörtént. Elemzők első észrevételei szerint a kormányfő drámai hangon előadott döntésének hátterében nagyobb koalíciós konfliktus állhat.

Noha Fico kitért a miniszter távozásának okait firtató kérdések  részletezése elől, úgy tudni, szemet szúrt neki, hogy az SNS  kezében levő tárca  a Környezetvédelmi Alapból pályázható pénzek  nagyobbik felét abba a régióba juttatta, ahol Nyitrabánya (Handlová)  található,  amely városnak Jaroslav Izák korábban két cikluson át   is a polgármestere volt.  Ráadásul a pénz jó részét az SNS  kedvezményezettjeinek számító magánszemélyeknek és a tárcánál  dolgozó köztisztviselőknek ítélték oda. 

Fico kifejezte reményét, hogy Slota gyorsan megnevezi pártja új jelöltjét, mert - mint mondta - ha mégsem, akkor a nyári szabadságot követő első kormányülésen, augusztus 20-án, miniszterelnöki jogaival élve maga váltja le Jaroslav Izákot.

Nem sokkal Fico sajtótájékoztatója után Slota pártjának sajtótitkára bejelentette, hogy az SNS a miniszterelnök elvárásainak megfelelően fog eljárni és megnevezi új jelöltjét.

Robert Fico két éve hivatalban levő kormányában ez lesz a negyedik minisztercsere, és az első, amely Ján Slota pártját érinti.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.