Turulvita: Pokorni ősszel folytatja

Szeptemberben ismét a Fővárosi Közgyűlés elé viszi a turulszobor ügyét Pokorni  Zoltán (Fidesz), a XII. kerület polgármestere - olvasható a  politikus által írt, a főpolgármesternek címzett nyílt levélben,  amelyet a kerületi hivatal kedden az MTI-hez is eljuttatott. Demszky  Gábor válaszlevelében kiemelte: a turulszobor ügyében sem Pokorni  Zoltán, sem a Fővárosi Közgyűlés, sem pedig ő maga nincs már döntési  helyzetben.


Levelében Pokorni Zoltán emlékeztetett arra: a XII. kerületi önkormányzat még tavaly szeptemberben döntött úgy, hogy katonai  emlékmű lesz a hegyvidéki turulszobor, míg a II. világháború polgári  áldozatainak külön emlékművet állít a kerületi önkormányzat. Mint  írta, ehhez a főváros is hozzájárulását adta, ezért érthetetlen  számára, "miért folytatják továbbra is a turulszoborral kapcsolatos boszorkányüldözést".

A polgármester szerint az, hogy az illetékességből kijelölt I. kerületi jegyző fennmaradási engedélyét a közigazgatási hivatal  visszavonta, "csak tovább fokozza az indulatokat, a gyűlölködést és  a vitát".

Demszky Gábor főpolgármester az MTI-hez eljuttatott válaszlevelében azt írta: Pokorni Zoltán egy jogerős bírósági döntés és több közigazgatási hivatali határozat ellen tiltakozik, és ezek megváltoztatását vagy felülírását várja a Fővárosi Közgyűléstől. Hozzátette: a turulszobor ügyében már sem Pokorni Zoltán, sem a Fővárosi Közgyűlés, sem pedig ő maga nincs döntési helyzetben. Úgy fogalmazott, a turulszobor mára az engedély nélküli építkezés, a saját szabályaira fittyet hányó hatóság jelképe lett.


A turulszobrot 2005 októberében állították fel a XII. kerület  II. világháborús polgári és katonai áldozatai emlékére az Istenhegyi  és a Böszörményi út sarkán. Az emlékműre nem volt építési engedély.  A szobor fennmaradásához - többszöri elutasítás után - május 29-én  sem adott tulajdonosi hozzájárulást a Fővárosi Közgyűlés MSZP-SZDSZ  többsége, azonban arról döntöttek, hogy a polgári áldozatoknak új  emlékművet állíthat a kerület a városrész egy másik területén.

Július 15-én több napilap is arról írt, hogy a  Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal döntése  értelmében is le kell bontani XII. kerületben három éve, engedély nélkül emelt turulszobrot.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.