Feketemunka szinte mindenütt

Hiába a szigorítások, az egyre súlyosabb büntetések, szankciók, a razziázó munkaügyi felügyelők továbbra is naponta fülelnek le feketemunkásokat.

A feketegazdaság visszaszorítása jegyében szervezett "Kánikulakommandó" akció első három hetében negyvennégy vállalkozásból mindössze egynél találtak mindent rendben az ellenőrzések Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében.

A Közép-dunántúli Munkaügyi Felügyelőség igazgatójának tájékoztatása szerint jellemző szabálytalanság a munkaszerződés nélküli, azaz feketefoglalkoztatás, az alkalmi munkavállalói könyvek helytelen használata, a munkaidő-nyilvántartás és a rendkívüli munkaidő ellentételezésének hiánya, vagyis az, hogy valójában ingyen túlóráztatják a dolgozókat.

Jankó Zoltán elmondta azt is, hogy a súlyos jogsértések mellett rendszeresen előfordul, hogy kiskorúakat dolgoztatnak szabálytalanul. A mostani ellenőrzés-sorozat egy 13 éves gyermeket is talált az egyik vállalkozásnál.

A szabálytalanságok elterjedtségét jelzi, hogy a régió három megyéjében egyébként eddig 360 munkavállalót ellenőriztek váratlanul, közülük 307-nél találtak szabálytalanságot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.