75 milliárd pólusintézményekre - Uniós pénzből fejlesztenek egészségügyi központokat

Pólusintézmények létrehozásával javítaná az egészségügyi ellátórendszer egyenetlenségeit a kormány. A javarészt egyetemi központokba telepített modern centrumok kialakítását 75 milliárd forintnyi uniós támogatásból finanszírozzák.

Hat régió, köztük a három vidéki orvosi egyetem pályázhat 75 milliárd forintra. Ebből az összegből az egészségügy ellátás egyenetlenségein szeretnének javítani, s az egészségügyi tárca visszaállítaná az "eltűnt" ellátási szinteket.

Az új, úgynevezett pólusintézményeknek valamennyi súlyos és bonyolult esetet el kell majd látniuk. Elvben a feladat a súlyponti kórházakra hárulna, ám a teljesítményvolumen-korlát és a szakemberhiány miatt gyakran tovább küldik a betegeket. Persze, a célok közt szerepel az is, hogy az összeg segítse az optimális méretű, hatékonyan működtethető kórházak rendszerének kialakítását.

Az eredeti tervek szerint a pólusprogram a főváros és a vidék közti esélyegyenlőtlenséget enyhítette volna azzal, hogy Miskolcon, Győrben Szegeden, Pécsett és Debrecenben optimális méretű, de korszerű gyógyító centrumokat hozott volna létre. Ezek lettek volna az egészségügy nagy, úgynevezett "metró" projektjei. A célok közt telephelyek felszámolása, új kórháztömbök építése, az informatika fejlesztése is szerepelt. A miniszterváltásokkal azonban rendre módosultak a tervek, mára a több százmilliárdos program 75 milliárdra apadt, s ehhez az összeghez is elaprózva juthatnak a pályázók. Ugyanakkor változtak a pólusok helyszínei is: a nagy egyetemek mellett Győr és Székesfehérvár is esélyes pályázó. Dózsa Csaba közgazdász lapunknak azt mondta: a projekt módosításai miatt a pénz elköltéséhez fűzött remények is elmaradhatnak, a megszerezhető 10-12 milliárdos összegből inkább csak amolyan félmegoldások születhetnek.

A pécsi egyetem a "pólusintézmény" kialakításához 12 milliárd forintra számít. Kovács L. Gábor, az Orvostudományi Központ elnöke lapunknak elmondta: ha megkapják a pénzt, egyebek mellett mozgásszervi klinikát alakítanak ki azzal, hogy egyetlen telephelyre költöztetnének egy 400 ágyas klinikát. Szükség volna központi műtőblokkra is a hatékonyság javításához. A program megvalósításával valamelyest csökken majd az ágyak száma, de a korábbiaknál jóval korszerűbb ellátóhely válik az intézményből. Ebből a pénzből tervezik felújítani az épületeket és a műszerparkot is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.