Piros szőnyeg Bagdadban Obamának

Államfőnek kijáró külsőségek és egyetértő nyilatkozatok fogadták Irakban Barack Obama demokrata párti elnökjelöltet. - Reméljük, hogy 2010-re kivonják a harcoló amerikai alakulatokat - mondta azt követően, hogy Nuri al-Maliki miniszterelnök találkozott Barack Obamával.

Az elnökjelölt két, a háborút hozzá hasonlóan kezdettől ellenző szenátorral, a republikánus Chuck Hagellel és a demokrata párti Jack Reeddel érkezett Bagdadba, ahol a legmagasabb rangú vendégeknek kijáró protokoll szerint fogadták: a kormányfői palota elé hosszú piros szőnyeget terítettek, és a miniszterelnökkel készült fotón is díszhelyet kapott. Lapzártánkig azonban nem tartott sajtótájékoztatót, így nem tudni, pontosan mi hangzott el a tárgyalásokon, amelyekről csak annyit mondott a rá váró riportereknek, hogy jól haladnak.

Obama szombaton és vasárnap Afganisztánban járt, majd Kuvait érintésével először a déli Bászra mellett lévő támaszpontra látogatott. Itt a brit erők parancsnokától kapott tájékoztatást, ám a síita milíciáktól csak nem régen visszahódított városba nem vitték el. Háromórás tartózkodás után a három szenátor Bagdadba repült tovább, ahol az iraki vezetőkön kívül az amerikai parancsnokokkal, köztük David Petraeus tábornokkal találkozott. Utóbbit nemrégiben nevezték ki az egész közel-keleti és afganisztáni hadszínteret felügyelő Középső Parancsnokság, a Centcom élére.

Petraeus dolgozta ki a fegyveres ellenállása szembeni harc új taktikáját, amely a Fehér Ház és a republikánus elnökjelölt, John McCain szerint mostanra meghozta gyümölcsét, mert Irakban alábbhagyott az erőszak. Obama nemcsak az egész háborút ellenezte, de a tavaly januárban elrendelt átmeneti létszámnövelést is bírálta. McCain most erre hivatkozva kíméletlenül támadja - annak ellenére, hogy Amerikában nem szokás bírálni az éppen külföldön lévő ellenfelet. A republikánus oldalon azzal érvelnek, hogy Obama sem állította le kritikus hangvételű kampányát arra az időre, amíg McCain korábban Kolumbiában és Mexikóban járt.

Obama azt ígéri, hogy tizenhat hónapon belül kivonná a harcoló alakulatokat Irakból. George W. Bush és Nuri al-Maliki csütörtökön videomegbeszélésen állapodott meg, hogy "időhorizontot" szabnak a kivonásra. A Fehér Ház ezzel feladta korábbi, minden határidőt mesterkéltnek és ártalmasnak tartó álláspontját - nyilván nem véletlenül pont Obama útja előtt.

Az iraki kormányfő a hét végén a Der Spiegelnek azt mondta, támogatja Obama menetrendjét, aztán ezt fordítási hibára hivatkozva visszavonta, mondván, nem akar beavatkozni az amerikai elnökválasztásba. A német hetilap kitart az interjú eredeti szövege mellett.

Az elmúlt hetekben megfeneklettek az amerikai csapatok státusáról folytatott tárgyalások, mert Bagdad már nem akar hosszú távú megállapodást kötni a mostani adminisztrációval. Az ENSZ-mandátum az év végén lejár, a Pentagon most átmeneti szabályozásról alkudozik az irakiakkal.

Núri al-Máliki iraki kormányfő is állást foglalt amellett, hogy az amerikai katonák 2010-ig távozzanak az arab országból Barack Obama, az elnöki tisztségre esélyes amerikai demokrata párti politikus beszámolója szerint.
 

Obama hétfőn Bagdadban találkozott Málikival, de egy szóvivő akkori tájékoztatása szerint nem vitatták meg az amerikai szenátor azon tervét, hogy megválasztása esetén 16 hónap alatt kivonja Irakból az amerikai katonákat. A tárgyalásokról szóló közleményben az iraki kormányfő közölte: eljött az ideje átszervezni az Irakban lévő csapatokat, beleértve azok létszámát és küldetését. Máliki reményének adott hangot, hogy 2010-ben az amerikai csapatok elhagyják Irakot. "Núri al-Máliki azt mondta nekünk - írta a három szenátor -, hogy az irakiak nagy értékelik azokat az áldozatokat, amelyeket az amerikaiak hoztak, de nem akarják, hogy az amerikai katonák jelenléte határozatlan idejű legyen."

"Az irakiak - miközben keresik a módját az amerikaiak távozásának - hosszú távú együttműködést szeretnének az Egyesült Államokkal, hogy az elősegítse az iraki gazdasági és társadalmi fejlődést, valamint tartós stabilitást" - tartalmazza a közlemény.
(MTI)

A három szenátor, Chuck Hagel, Barack Obama és Jack Reed a bagdadi repülőtéren az őket fogadó Ladner alezredessel
A három szenátor, Chuck Hagel, Barack Obama és Jack Reed a bagdadi repülőtéren az őket fogadó Ladner alezredessel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.