Szégyen és düh! - kiált a bolgár ellenzék

Az államfő és a miniszterelnök lemondását követelik az ellenzékiek Bulgáriában az Európai Bizottság jelentése nyomán. Az egyik politikus a kormányzat bojkottját hirdette meg.

Még csak kiszivárogtatásokat ismernek Bulgáriában a héten nyilvánosságra hozandó országjelentésről, de a politikai közvélemény máris fejeket követel. Mint ismeretes a pénzügyi csalásokkal foglalkozó uniós ügynökség, az Olaf jelentése szerint Szófia továbbra sem tette hathatós lépéseket a korrupció ellen és nem sikerült visszaszorítania a szervezett bűnözést sem. Két hónapja ugyan kitört egy kisebb botrány, s Szergej Sztanisev miniszterelnök arra kényszerült, hogy búcsút mondjon belügyminiszterétől, ám néhány fejcsere nem változtatott az általános állapotokon.

A helyzetet jól példázza Lom dunai kikötő koncesszióba adásának esete. A Hamburg Port Consulting német cég jelentkezett, ám kizárták a tenderből és a kikötőt a Nove holdingnak adták - 18 millió euróval kevesebbért. A bolgár sajtó szerint a németeknek nem lett volna szabad meglepődniük, hiszen a nyertes Vaszil Bozskov, becenevén "Koponya", avagy hazardőr Vászka volt, aki egyike Kelet-Európa leggazdagabb embereinek. Övé Bulgária szerencsejáték- és sorsjátékipara, ő építi az országban az utakat, s nemrég adta el Laksmi Mittal brit-
indiai acélmágnásnak Bulgá-ria egyes számú vasművét. Megtartotta viszont a szófiai CSZKA futballcsapatot. Bozskovról azt állítják, hogy egyike a legbefolyásosabb bolgároknak, akik nemcsak a gazdaságban, de a szervezett bűnözésben és a politikában is jó kapcsolatokkal rendelkezik. Ő volt a szocialisták legutóbbi kampányának egyik fő finanszírozója - állítólag. De nem csak a miniszterelnök keveredett gyanúba: a hétfői sajtó szerint Georgi Parvanov államelnök nem véletlenül tette kétségessé az Olaf jelentését. Őt ugyanis azzal gyanúsították, hogy szerepe volt két SAPARD-pénzek lenyúlásával vádolt személy elengedésével a börtönből. Ezek egyike Ludmil Sztojkov korábban 25 000 eurót adott az elnöki kampányra.

Bulgária az EU legszegényebb tagállama, az uniós pénzek letiltása súlyos csapás lenne számára. Egymilliárd euróról van szó. A támogatások viszont leállnak, ha a nyolcmilliós ország továbbra "képtelen kibogozni az érdek-összefonódások, a politikai osztály, a bűnözők és a gazdaság kapcsolatainak hálóját" - állt a Reuters által nyilvánosságra hozott szövegben.

A bolgár ellenzék egy hangon szólalt meg és többen az elnök és a kormányfő távozását követelik. Petar Sztojanov volt államfő azt nyilatkozta az állami rádiónak, hogy Parvanov olyan igazságszolgáltatási rendszert hozott létre, amely nem európai jogállamra, hanem oligarchikus államra emlékezteti. A bolgároknak az EU jobb szövetségese, mint saját kormányzatuk - mondta. A volt elnök a Financial Times Bulgáriáról szóló cikkét idézve azt mondta, őt is "düh és szégyen" tölti el. Azért is, mert az ország kizárólag úgy kerül a hírekbe, mint ahol a lakosságon a korrupt hivatalnokok uralkodnak, a kormányt szétmarja a korrupció és az elnököt is ezzel vádolják. Ivan Kosztov volt miniszterelnök egyenesen arra szólította fel az ellenzéket, hogy bojkottálják az államhatalmat.

A bolgár sajtó sorra emlékeztet a feltáratlan bérgyilkosságok sorozatára, arra, hogy a határokon továbbra is fináncok dézsmálják az utasokat és a kamionokat, hogy eközben a 250 eurós átlagfizetésből egyre nehezebb megélni. Az EU jelentése kétségbe vonja, hogy Bulgária 2011-re képes lenne teljesíteni a schengeni övezet és az eurózóna követelményeit.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.