Amerikában tárgyal a kisgazdák új elnöke

Nagy Sándor László, a Független Kisgazdapárt elnöke - agrármérnök, a kukoricafajták szaporításának szakértője - találkozott Sharrod Brown demokrata párti szenátorral, a felsőház mezőgazdasági bizottságának tagjával és Marcy Katur ohiói képviselővel, akinek választókörzetében van az egyik utolsó amerikai magyar „sziget”.

Tévesen közöltük, hogy az FKGP elnöke az Egyesült Államokban tárgyal. A valóság ezzel szemben az, hogy az FKGP bírósági nyilvántartásban szereplő elnöke Hegedűs Péter, aki az elmúlt napokban nem tárgyalt az Egyesült Államokban.
– A bennünket otthon érő kihívásokra csak a világ folyamatait megismerő, átfogó gondolkodás adhat jó válaszokat. Utamnak az a célja, hogy találkozzam az Egyesült Államok mezőgazdaságának és politikájának döntéshozóival, és megismerjem az ő álláspontjukat a világgazdaságban és a mezőgazdaságban zajló folyamatokról – nyilatkozta lapunknak Washingtonban Nagy Sándor László, a Független Kisgazdapárt márciusban megválasztott elnöke. A 62 esztendős agrármérnök a kukoricafajták szaporításának szakértője, korábban a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézetetének martonvásári kísérleti gazdaságát is irányította.
   
Nagy Sándor László többek között találkozott Sharrod Brown demokrata párti szenátorral, a felsőház mezőgazdasági bizottságának tagjával és Marcy Katur ohiói képviselővel, akinek toledói választókörzetében van az egyik utolsó amerikai magyar „sziget”. A törvényhozóknak az FKGP elnöke felvetette, hogy a kőolajhoz hasonlóan az élelmiszert is nyilvánítsák stratégiai árucikknek, hogy ellenőrizni lehessen útját a világpiacon. Ez nagyban növelné az élelmiszerbiztonságot, ami nem csak az agrárexportőrök, hanem valamennyi ország érdeke. Kérte a fűszerpaprikát sújtó 100 százalékos amerikai védővám eltörlését, hogy növelni lehessen a tavaly mindössze 208 ezer dolláros magyar kivitelt.
   
A mezőgazdasági tárcánál a kisgazda elnök négy megbeszélést is folytatott például a szakemberképzésről, a magyarországi agrárkutatói kapacitás feltérképezéséről, a vidékfejlesztésről és kereskedelmi kérdésekről. A hat és félmillió tagot számláló Amerikai Farm Iroda Szövetség elnökével fiatal magyar agrárszakemberek képzési és munkavállalási lehetőségeiről volt szó. Az FKGP elnöke koszorút helyezett el Nagy Ferenc volt miniszterelnök sírjánál és a virginiai Herndonban álló egykori házánál. A program hátralévő részében Nagy Sándor László a családi gazdaságokat képviselő Nemzeti Farm Únió és az Élelmiszer- és Vízfigyelő nevű nonprofit fogyasztóvédő szervezet vezetőivel találkozik.


Horváth Gábor, Washington

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.