Önkéntes közmunka Újpesten

Önkéntes alapú közmunkát szorgalmaz Újpest önkormányzata a szociális segélyezésben, ehhez pedig a szociális törvény módosítását kezdeményezi Trippon Norbert, a IV. kerület MSZP-s alpolgármestere. A politikus lapunknak elmondta, a lakosság elsöprő többsége támogatja a munka és a segélyezés közötti összhang megteremtését, ám a feltételek csak törvényes úton biztosíthatók.

A törvénynek köteleznie kell a helyhatóságokat arra, hogy társadalmi munkát biztosítsanak minden munkaképes segélyezett számára, mivel ez nem pénz, hanem jó szándék kérdése. A jogszabály-módosításnak tartalmaznia kell az ösztönzést, ezért a szociális segély összegét meghatározó hatfajta szorzószámnak ki kell egészülnie egy hetedikkel, a társadalmi munkáéval. Az önkéntesek így több segélyt kapnának, az ezt nem vállalók viszont kevesebbet. Emellett törvényi lehetőséget kell biztosítani az önkormányzatoknak a részletszabályok megalkotására.

Az önkormányzatnál hamarosan hozzálátnak az elképzelés megvalósításához. Önkéntes alapon foglalkoztatják a munkaképes segélyezetteket, havonta 80-90 embert. A városrészben jelenleg intézményfelújítási munkák folynak, parkokat és játszótereket építenek, s zajlik a Virág Város-program. Mindez jó lehetőség a munkába való bekapcsolódásra. Újpesten jelenleg 457 munkaképes lakos vesz igénybe rendszeres szociális segélyt, amely évente mintegy 170 milliós költségvetési támogatás.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.