Mindössze tízen kaphatnak korkedvezményes agrárnyugdíjat

Nehezen megy az agrárium fiatalítása, mert alig vannak olyanok, akik élni tudnak a kedvezményes nyugdíj lehetőségével. Noha a minisztérium szakértői korábban tízezer olyan gazdára számítottak, aki felhagy a termeléssel és állami támogatással nyugdíjba vonul, kiderült: csak tízen felelnek meg a túl szigorú szabályoknak. Az agrártárca most könynyítene a feltételeken.

A korábban korai nyugdíj néven emlegetett, mai nevén a gazdaságátadást ösztönző támogatási forma egészen addig tartott nagy érdeklődésre számot, amíg meg nem hirdették a pályázati feltételeket. Míg régebben az agrártárca szakértői tízezres jelentkező tömegre számítottak, később ez a szám - a mostani hétéves uniós pénzügyi ciklusban - 4500-ra csökkent. Aztán jött a feketeleves. Az első másfél hónapos határidő alatt csak öttucatnyian adták be kérelmüket, holott az Európai Unióban Franciaországban, Írországban, egyes német tartományokban és Portugáliában már létezik efféle támogatási forma.

E kedvezményes nyugdíjazás lehetőségével élhetnek azok az 55 éven felüli mezőgazdasági termelők, akik elajándékozzák vagy értékesítik földjüket, gazdaságukat, felhagynak a gazdálkodással, s ezért - a birtok nagyságától függően - legfeljebb havi 138 ezer forintos jövedelemkiegészítésben részesülnek. A gazdák visszavonulásának lehetőségét és anyagi hátterét Brüsszel és a magyar költségvetés teremti elő, bonyolult elszámolás alapján, de nagyjából 80:20 százalékos arányban.

A támogatás összege az átadott gazdaság méretétől függ. Amenynyiben az átadott gazdaság mérete egy EUME - azaz európai mértékegységgel megegyező -, az ezután folyósított összeg havonta az éppen aktuális minimálbér - jelenleg 69000 forint - 25 százaléka, és ez egységenként további tíz százalékkal nő. A havi összeg azonban nem haladhatja meg az aktuális minimálbér dupláját, tehát jelenleg a 138 ezer forintot. Az uniós szabályozás egyébként évi 18 ezer eurót, azaz 250 forintos kurzussal számolva 4,5 millió forintot, azaz havi szinten 375 ezer forint kifizetését tenné lehetővé.

Tehát látszik, hogy a lehetőségeket messze nem használjuk ki. Simon Attila, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) alelnökének véleménye szerint túlságosan "kemények" a feltételek. Az egyik komoly hátránya a jelenlegi szabályozásnak, hogy ezzel a lehetőséggel nem élhetnek azokban a családi gazdaságokban, ahol az idősebb generáció a szakképzett utódoknak adná át a gazdaságot. Az állattenyésztéssel foglalkozók helyzetét az nehezíti, hogy csak a termőföldalapú gazdaságok átruházása illetékmentes.

Ez utóbbi kitételre mások is panaszkodtak. Egy nevének elhallgatását kérő dunántúli gazda beszámolt arról, hogy az állattartó telepet fiának szerette volna ajándékozással átadni, ám önmagában erre a vagyontárgyra nem vonatkozik az illetékmentességi kedvezmény, az, ami például a termőfölddel rendelkezőket megilleti. Ezért úgy véli, hogy diszkriminatív a magyar rendelet.

Soproni Horváth Lajostól a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szóvivőjétől megtudtuk, hogy a jogszabály nyilvánosságra kerülésekor máris szűkült a lehetséges kedvezményezettekre vonatkozó minisztériumi becslés: a hivatalban akkor már csak mintegy 1500 jelentkezőre számítottak. Még két hetet kell várni, hogy befejeződjön a kérelmek teljes körű elbírálása, de annyit máris tudni: az előzetes vizsgálat szerint 48-at elutasítanak, és tíz kérelmet hagynak jóvá.

Máthé Réka, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tanácsosa elmondta, hogy az elő-nyugdíjazási program az ősszel folytatódik, s valószínűleg enyhülnek a csatlakozás feltételei. A tervek szerint a minisztériumban még ebben a hónapban megkezdődnek az egyeztetések a változásokról, amelyekbe később a szakmai szervezetek képviselőit is bevonják.

A támogatás feltételei

A támogatott betöltötte az 55 évet, de még nem érte el a nyugdíjkorhatárt, és a benyújtást megelőző 10 évben mezőgazdasági tevékenységet folytatott. Az utóbbi 5 évben őstermelőként vagy egyéni vállalkozóként fő tevékenysége volt a mezőgazdaság, s a benyújtást megelőző 2 évben legalább 3 hektár területre vett fel területalapú támogatást. Az átadást követően véglegesen fel kell hagynia minden üzleti célú növénytermelési, állattenyésztési, vegyes gazdálkodási mezőgazdasági tevékenységgel, kivéve az önellátásra történő termelést.

Az átadandó gazdaságra vonatkozó feltételek

A területnek el kell érnie vagy meg kell haladnia az egy Európai Mértékegységet (EUME). A saját tulajdonú termőföld átadása után akkor igényelhető támogatás, ha a kérelmező a kérelem benyújtásakor legalább öt éve az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonosa az átadásra kerülő földrészletnek. Ez a szabály nem vonatkozik azokra az esetekre, ha a tulajdonszerzés öröklés, részaránykiadás, netán hatósági intézkedés vagy bírói ítélet alapján történt. Az EUME meghatározása szerint 1200 euró standard fedezeti hozzájárulással (SFH) - ami egyfajta jövedelmezőségi mutató - egyezik meg, vagyis egy EUME 250 forintos eurókurzussal számolva 300 ezer forint. Az összesített SFH-érték a gazdaságok tartós jövedelemtermelő erejét fejezi ki a termelőeszköz-ellátottság, a termelési szerkezet és a termőhelyi adottságok függvényében.

Több embernek lenne szüksége a kedvezményes ellátásra, mint ahányan jogosultak rá. A jelenlegi szabályok nem segítik az agrárium fiatalítását
Több embernek lenne szüksége a kedvezményes ellátásra, mint ahányan jogosultak rá. A jelenlegi szabályok nem segítik az agrárium fiatalítását
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.