Anyatejbe kódolt szeretet

Szoptatás közben az anyában oxitocinhormon termelődik, amely kijuttatja a tejet az emlőmirigyekből, egyúttal növeli a szeretet és bizalom érzését, ezzel biztosítva, hogy a csecsemő szükségletei kielégüljenek.

A folyamat sokáig töprengésre késztette a kutatókat, mert nagy mennyiségű oxitocinkibocsátására van szükség hozzá. Egy különleges számítógépes modell segítségével kutatók nemzetközi csapata (kínai, francia, olasz és brit részvétellel) megoldotta a rejtélyt - írja a Public Library of Science (PLoS) nyílt internetes tudományos folyóirat.

A kutatók tanulmánya szerint a szoptatás nemcsak az oxitocin elválasztásában szerepet játszó, a hipofízisben található agysejteket érinti, de a hormon termelésébe bevonja a dendriteket is. A dendritek feladata normál körülmények között az, hogy az agysejtek közötti kommunikációs csatornákat létrehozzák.

A dendritek bevonódása a folyamatba azt eredményezi, hogy a neuronok közti kommunikáció javul, létrejön egy oxitocintermelésért felelős központ, melynek hatására rendszeres időközönként kiáramlik a hormon.

Szoptatás alatt az oxitocinneuronok drámaian összehangolódva, egyszerre sülnek ki - magyarázta az anyatej fontosságát Jianfeng Feng, a coventry-i Warwick Egyetem kutatója. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.